Υποθαλάσσιο καλώδιο στον ειρηνικό σχεδιάζει ο DotCom

Ένα αρκετά φιλόδοξο project αποκάλυψε ο Kim Dotcom, ιδιοκτήτης του MegaUpload και της επερχόμενης υπηρεσίας Mega. Σύμφωνα με δημοσίευμα της New Zealand Herald, σκοπεύει να κατασκευάσει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών που θα συνδέει τις Ηνωμένες Πολιτείες με την Νέα Ζηλανδία.

Το καλώδιο θα έχει μήκος περίπου 13.000 χιλιόμετρα, αναμένεται να κοστίσει περίπου 330 εκατομμύρια δολάρια και πρόκειται να διπλασιάσει το bandwidth της Νέας Ζηλανδίας. Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος θα πραγματοποιηθεί από επενδυτές αλλά και από την νέα υπηρεσία Mega και ενώ σκοπός του Dotcom δεν είναι να παρέχει δωρεάν internet, ο ίδιος λέει πως το δίκτυο του θα προσφέρει σημαντικά αυξημένες ταχύτητες για πολύ μικρότερο κόστος.

Η πρόσβαση στο καλώδιο θα είναι δωρεάν για τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου ενώ οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν ένα «premium» ποσό για την χρήση του.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Paul Brislen, μέλος της Ένωσης Τηλεπικοινωνιών της χώρας, ο οποίος είπε πως «Αν κάποιος μπορεί να το κάνει αυτό, αυτός είναι ο Kim Dotcom», ενώ πρόσθεσε πως στελέχη της Google ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την δραστηριοποίηση τους στην χώρα, χωρίς να αναφέρει όμως αν σκοπεύουν να συμμετάσχουν στο project.

Ο DotCom ξεκίνησε πρόσφατα να δραστηριοποιείται σε φιλανθρωπικές κινήσεις στην χώρα, αφού δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας αποφάνθηκε πως ένταλμα έρευνας των ΗΠΑ ήταν άκυρο. Παρά την αισιοδοξία του, η χρηματοδότηση του project καθώς και αρκετά τεχνικά εμπόδια αναμένεται να κάνουν την εκτέλεση του έργου αρκετά δύσκολη.