Η Intel σχεδιάζει επεξεργαστή με 48 πυρήνες

Εδώ και αρκετό καιρό οι διπύρηνοι και οι τετραπύρηνοι επεξεργαστές έχουν κάνει την εμφάνιση τους πέρα από τους υπολογιστές μας και στα smartphone μας, κάτι που αρχικά θεωρούνταν όχι μόνο απίθανο αλλά και αχρείαστο. Πως θα σας φαινόταν όμως αν μέσα στην επόμενη δεκαετία κυκλοφορούσε το πρώτο κινητό με επεξεργαστή 48 πυρήνων;

Όπως αποκαλύπτει το Computerworld, ερευνητές της Intel ήδη εργάζονται στην δημιουργία επεξεργαστών με συνολικά 48 πυρήνες για smartphone και tablets, δηλώνουν όμως πως θα πρέπει να περιμένουμε πέντε έως δέκα χρόνια προτού αυτοί γίνουν διαθέσιμοι στο εμπόριο.

«Αν θα έχουμε αυτή την τεχνολογία σε πέντε με δέκα χρόνια, θα μπορούσαμε επιτέλους να κάνουμε πράγματα που σήμερα απαιτούν μεγάλη επεξεργαστική ισχύ» είπε ο Patrick Moorhead, αναλυτής της Moor Insights and Strategy. «Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει την αντίληψη μας για το τι είναι ένας υπολογιστής… το τηλέφωνο θα ήταν αρκετά έξυπνο για να μην είναι απλά ένας υπολογιστής, αλλά να είναι ο υπολογιστής μου».

Την ίδια στιγμή ο Enric Herrero, ερευνητής του Intel Labs στην Βαρκελώνη δήλωσε ότι το εργαστήριο του εργάζεται για την εύρεση νέων τρόπων χρήσης και διαχείρισης πολλών πυρήνων σε κινητές συσκευές.

Μέχρι σήμερα, πολλές συσκευές χρησιμοποιούν διπύρηνους ή τετραπύρηνους επεξεργαστές, με παράλληλη χρήση επεξεργαστών γραφικών. Η χρήση 48 πυρήνων όμως σε μια φορητή συσκευή θα μπορούσε να προσφέρει πολλές και σημαντικές δυνατότητες.

«Συνήθως οι επεξεργαστές με έναν μόνο πυρήνα εκτελούν διεργασίες την μια μετά την άλλη» εξηγεί ο Herrero. «Με πολλαπλούς πυρήνες, μπορούν να μοιραστούν τον όγκο διεργασιών μεταξύ τους».