Φτιάχτηκαν οι πιο δυνατοί μύες από… κλωστή και πετονιά

Μπορεί τα υλικά να είναι ταπεινά: πετονιά και κλωστή ραψίματος όμως έφτιαξαν τους πιο ισχυρούς τεχνητούς μύες που υπήρξαν ποτέ. Και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων έφτιαξε τεχνητούς μύες που μπορούν να σηκώσουν έως εκατό φορές μεγαλύτερο βάρος από έναν παρόμοιο σε μήκος και βάρος ανθρώπινο μυ.

Κάθε επιμέρους τεχνητός μυς από πολυμερές πλαστικό, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη από την ανθρώπινη τρίχα, μπορεί να σηκώσει 7,2 κιλά, ενώ 100 μύες μαζί σηκώνουν 725 κιλά.

Οι επιστήμονες τύλιξαν με τέτοιο τρόπο την πετονιά από πολυαιθυλένιο και τη νάϊλον κλωστή, που πέτυχαν να μετατρέψουν αυτά τα κοινά υλικά σε μύες.

Αντίθετα με τα περισσότερα υλικά, οι ίνες από πολυμερές τείνουν να μικραίνουν σε μήκος και να μεγαλώνουν σε πάχος, όταν θερμανθούν. Οι ερευνητές κατάφεραν να «πλέξουν» το υλικό με τέτοιο τρόπο, που οι μύες συστέλλονται ή διαστέλλονται πολύ περισσότερο από τον βιολογικό μυ.

Οι νέοι τεχνητοί μύες (ο όρος καλύπτει γενικά εκείνα τα υλικά που μπορούν να συστέλλοναι ή να διαστέλλονται και μετά να επιστρέφουν στο αρχικό σχήμα τους) είναι ήδη έτοιμοι για εμπορική αξιοποίηση και μπορούν να παραχθούν μαζικά με χαμηλό κόστος.

Εκτός από την ιατρική μπορούν να βρουν εφαρμογές στη ρομποτική.