Αποχωρεί από την ευρωπαϊκή αγορά κινητών η Panasonic

Μπορεί η Panasonic να επέστρεψε πρόσφατα στην ευρωπαϊκή αγορά κινητής τηλεφωνίας μετά από επτά ολόκληρα χρόνια απουσίας, φαίνεται όμως πως λόγω της οικονομικής κατάστασης και της αδυναμίας της να πετύχει τους στόχους της σκοπεύει και πάλι να αποχωρήσει, αρκετά σύντομα μάλιστα.

Νωρίτερα φέτος η εταιρεία είχε κυκλοφορήσει το Panasonic Eluga, ανακοινώνοντας παράλληλα ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο. Σκόπευε να πουλήσει 15 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως μέσα στο 2015. Δυστυχώς όμως η οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη,  τα χαμηλά περιθώρια κέρδους στην βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας και βέβαια ο ανταγωνισμός έκαναν το έργο της αρκετά δύσκολο.

Με τα τωρινά δεδομένα, η εταιρεία θα αποχωρήσει σύντομα από την ευρωπαϊκή αγορά, όπως υποστηρίζει τουλάχιστον σημερινό της δημοσίευμα της Nikkei. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι η εταιρεία έχει ήδη σταματήσει την λειτουργία του μοναδικού εργοστασίου της στην Ιαπωνία, μετατοπίζοντας την γραμμή παραγωγής της στην Μαλαισία.

Τον προηγούμενο Μάιο, μόλις ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του Eluga, η Panasonic είχε ανακοινώσει πως θα μείωνε στο μισό το προσωπικό στα γραφεία της στην Osaka, στην προσπάθεια να μειώσει τα έξοδα της μετά από τις απώλειες-ρεκόρ που σημείωσε το 2011, και πρόσφατα εξέδωσε ομόλογα για να σταθεροποιήσει το χρέος της.

Το Reuters πάντως αναφέρει πως σύμφωνα με πηγές του, η αποχώρηση της εταιρείας μέσα στο επόμενο εξάμηνο είναι μεν πιθανή, αλλά όχι σίγουρη.