Τι κώδικες σπάνε στις ταινίες οι ήρωες της… τεχνολογίας;

Όλοι το έχουμε παρατηρήσει: συνήθως σε κάποια ταινία δράσης ή κάποια περιπέτεια, υπάρχει ένα σημείο που ο... χακεράς της παρέας καλείται να σώσει την κατάσταση ή να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στους εχθρούς του. Πολύ συχνά, η κάμερα του σκηνοθέτη δείχνει για λίγο την οθόνη που δουλεύει η (συνήθως) διάνοια του φιλμ και ο αμφιβληστροειδής μας κατακλύζεται από περίεργα σύμβολα, συχνά πράσινου χρώματος.

Πρόκειται για τον "κώδικα" της γλώσσας προγραμματισμού, που εμφανίζεται ως ακαταλαβίστικη στους μη ειδικούς. Αν παγώσουμε όμως την εικόνα, τι πραγματικά θα δούμε; Κάτι εντελώς άσχετο!

Στους Αγγέλους του Τσάρλι, ο κώδικας που εμφανίζεται στην ταινία είναι στην πραγματικότητα πρόγραμμα επίλυσης Sudoku.

Στην ταινία Iron Man, σε κάποιο σημείο ο ήρωας εμφανίζεται να "τρέχει" ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή του ώστε να ενεργοποιήσει τη στολή του. Ο κώδικας όμως αφορά ένα πρόγραμμα ελέγχου ρομποτικού Lego…

Σε ένα επεισόδιο της ταινίας Doctor Who η εισαγωγή περιλαμβάνει έναν ακόμη κώδικα που αν τον τρέξουμε εμφανίζει διάφορες αναφορές στο site της σειράς αλλά και δίνει οδηγίες στον browser να επιτελέσει κάποιες συνήθεις εργασίες που όλοι μας κάνουμε.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δείτε την αγαπημένη σας ταινία περιπέτειας, πατήστε το pause όταν ο δαιμόνιος χακεράς καθίσει μπροστά στην οθόνη...