Google doodle: Τιμά τη Νταϊάν Φόσεϊ, τη γυναίκα που έζησε με τους γορίλες

Αν θυμάστε την ταινία "Γορίλες στην Ομίχλη", η ζωή της Νταϊάν Φόσεϊ είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το κινηματογραφικό σενάριο.

Γεννήθηκε το 1932 στο Σαν Φρανσίσκο και αφιέρωσε τη ζωή της στους "ήσυχους γίγαντες" όπως τους έλεγε η ίδια: τους γορίλες.

Έζησε μαζί τους, μακρυά από ανθρώπους ή κάποιο στοιχειώδες ίχνος πολιτισμού και παρατήρησε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Σε αυτήν οφείλουμε τα όσα γνωρίζουμε για το θαυμαστό αυτό είδος με το οποίο συγγενεύουμε βιολογικά.

Παρατήρησε ότι τα ζώα αυτά δεν ήταν ποτέ αληθινά επιθετικά ενώ η μελέτη της, της χάρισε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge το 1974.

Καθώς όλο και περισσότεροι γορίλες σκοτώνονταν από λαθροθήρες, άλλαξε από επιστήμονας σε δυναμικό υπερασπιστή του φυσικού περιβάλλοντος. Έδωσε τελικά τη ζωή της για τα ζώα που αγαπούσε.

Το 1977, λαθροθήρες σκότωσαν τον Digit, τον αγαπημένο της γορίλα και στενό της... φίλο (η ίδια δήλωνε "δεν έχω φίλους. Όσο περισσότερα μπορείτε να μάθετε για την αξιοπρέπεια του γορίλα, τόσο περισσότερο θα θέλετε να αποφύγετε τους ανθρώπους.").

Αποφάσισε πως έπρεπε κάτι να κάνει για αυτό.

Πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1980 και έμεινε για τρία χρόνια, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Cornell. Το “Γορίλες Στην Ομίχλη” βασίστηκε στο βιβλίο που η Φόσεϊ έγραψε το 1983. Το βιβλίο έγινε best-seller και της εξασφάλισε αρκετά χρήματα για να της επιτρέψει να επιστρέψει στη Ρουάντα.

Στις 27 Δεκεμβρίου 1985, σε ηλικία 53 ετών, η διάσημη ζωολόγος Νταϊάν Φόσεϊ βρέθηκε δολοφονημένη στην καλύβα της στην οροσειρά Βιρούνγκα της Αφρικής.

Μέχρι σήμερα η δολοφονία της παραμένει ανεξιχνίαστη.