Το Chromebook «τρέχει» Linux Ubuntu

Ακόμα δεν κυκλοφόρησε το νέο Chromebook και ήδη ένας προγραμματιστής κατάφερε να το τροποποιήσει ώστε να χρησιμοποιεί άλλο λειτουργικό εκτός από το ενσωματωμένο Chrome OS.

Μάλιστα δεν πρόκειται για κάποιον τυχαίο χρήστη ή hacker αλλά για τον Olof Johansson, υπάλληλο της ίδιας της Google. Ο Johansson κατάφερε να «φορτώσει» το λειτουργικό Linux στο laptop, συγκεκριμένα την διανομή Ubuntu, κάνοντας partition μια κάρτα SD, «πειράζοντας» αρχεία συστήματος και χρησιμοποιώντας την ίδια την κάρτα για εκκίνηση του λειτουργικού μέσω USB.

Η τεχνική αυτή όπως είναι αναμενόμενο απαιτεί αρκετές γνώσεις της γραμμής εντολών και του Linux και βέβαια ακυρώνει την εγγύηση του Chromebook. Απαιτεί επίσης την χρήση μιας αρκετά γρήγορης κάρτας SD, αφού η χρήση μιας πιο αργής μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα στην εκκίνηση του λειτουργικού και στην γενικότερη απόδοση και ταχύτητα του.

Το ρίσκο είναι μεν μεγάλο, αλλά σημαντικό αφού θα επιτρέπει στους χρήστες να τρέχουν ένα λειτουργικό σύστημα με πολύ περισσότερες δυνατότητες από το Chrome OS, το οποίο δεν υποστηρίζει καν την εγκατάσταση εφαρμογών.

Σίγουρα αυτό το επίτευγμα θα κάνει την ήδη χαμηλή τιμή του αρκετά δελεαστική για πολλούς προγραμματιστές αλλά και απλούς χρήστες.