Πτώση ρεκόρ στις πωλήσεις υπολογιστών το 2013

Τις χειρότερες πωλήσεις στην ιστορία τους κάνουν οι προσωπικοί υπολογιστές (PCs)καταγράφουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Σύμφωνα με την εταιρεία International Data Corporation (IDC), εκτιμάται ότι θα φθάσει το 10,1%.

Οι πωλήσεις PCs σημειώνουν συνεχή υποχώρηση κατά τα τελευταία έξι τρίμηνα, το μακρύτερο χρονικό διάστημα που έχει συμβεί κάτι τέτοιο διεθνώς. Οι απώλειες των προσωπικών υπολογιστών, επιτραπέζιων και φορητών, οφείλονται κυρίως στη στροφή του ενδιαφέροντος των καταναλωτών προς τους υπολογιστές-ταμπλέτες και τα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα.

«Ίσως η βασικότερη αιτία ανησυχίας για τη μελλοντική ζήτηση PCs είναι η έλλειψη λόγων για να αντικαταστήσει κανείς ένα παλαιότερο σύστημα» δήλωσε ο αναλυτής της IDC Τζέι Τσου, σύμφωνα με το BBC. Οι παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών αναμένεται να συνεχίσουν την καθοδική πορεία τους και το 2014, αν και με μικρότερο ρυθμό.

Ακόμα και στις αγορές των αναπτυσσομένων χωρών, όπου ως τώρα οι πωλήσεις PCs κινούνταν ανοδικά, του χρόνου αναμένεται να καταγραφεί κι εκεί πτωτική τάση, επίσης εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τις φθηνές ταμπλέτες με Android.

Πάντως οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών εμφανίζουν μια αισθητή διαφοροποίηση μεταξύ εταιρειών και ιδιωτών χρηστών, με τη ζήτηση στον επιχειρηματικό τομέα να εμφανίζει πολύ μικρότερη ετήσια μείωση (5%) σε σχέση με τους ιδιώτες καταναλωτές (πτώση σχεδόν 15%).