Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι φοβούνται το ηλεκτρονικό έγκλημα

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις και τα σκάνδαλα των παγκόσμιων παρακολουθήσεων εκατομμυρίων χρηστών στο ίντερνετ, επηρέασαν και τους συνήθως ψύχραιμους και σκεπτικιστές Ευρωπαίους, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την ασφάλεια του Διαδικτύου στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου. 

Κατά ποσοστό 76%, οι ευρωπαίοι πολίτες εκτιμούν ότι ο κίνδυνος να πέσει κανείς θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος αυξήθηκε το 2013 σε σχέση με το 2012. Εξάλλου, το 12% των χρηστών του Διαδικτύου έχει ήδη πέσει θύμα παραβίασης του λογαριασμού τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου.

Επιπλέον, το 87% των ερωτηθέντων αποφεύγουν να αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο.

Σε ποσοστό 70%, οι χρήστες του Διαδικτύου στην ΕΕ έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να χρησιμοποιούν το ίντερνετ για αγορές ή τραπεζικές συναλλαγές, αλλά μόνο το 50% εξ αυτών επιλέγει τελικά να το χρησιμοποιήσει, λόγω των κινδύνων να πέσει θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Οι δύο κύριες ανησυχίες σχετικά με τέτοιου είδους διαδικτυακές δραστηριότητες σχετίζονται με την κακή χρήση των προσωπικών δεδομένων (37% των ερωτηθέντων) και την ασφάλεια των πληρωμών μέσω του διαδικτύου (35%).

Μάλιστα, το 7% έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης σε σχέση με την πιστωτική τους κάρτα ή τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

" Η έλλειψη εμπιστοσύνης βλάπτει τόσο την ψηφιακή οικονομία όσο και τις διαδικτυακές μας δραστηριότητες. Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία, στηριζόμενοι στο έργο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο, ώστε να φθάσουμε στις ρίζες του οργανωμένου ηλεκτρονικού εγκλήματος", δήλωσε η Σεσίλια Μάλμστρεμ, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Πάντως, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, όλο και περισσότεροι πολίτες της ΕΕ αισθάνονται ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού εγκλήματος σε σχέση με το 2012 (44% έναντι 38%).

Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς χρήστες του διαδικτύου άλλαξαν κωδικό πρόσβασης στο διαδίκτυο κατά το προηγούμενο έτος (48% σε σύγκριση με 45% το 2012).