Έμαθαν μαϊμούδες να κουνούν τα χέρια των άβατάρ τους!

Μόνον με τη σκέψη τους έμαθαν μαϊμούδες να κουνούν τα χέρια των άβατάρ τους.

Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς είναι η πρώτη φορά που ζώα μαθαίνουν να κουνούν τις εικονικές τους αναπαραστάσεις. Αλλά ακόμη και στον άνθρωπο αυτό έχει επιτευχθεί μόνον στην περίπτωση ενός χεριού.

Οι ερευνητές δημιούργησαν, με το κατάλληλο λογισμικό, μια ψηφιακή αναπαράσταση (αβατάρ) των πειραματόζωων στην οθόνη και οι μαϊμούδες εκπαιδεύτηκαν να κινούν και τα δύο χέρια τους στο εικονικό περιβάλλον απλώς σκεπτόμενες τις κινήσεις τους. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σύνδεση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, τα οποία αναγνωρίζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του νου και έτσι μεταφράζουν τη σκέψη - πρόθεση για κίνηση, σε εντολές κίνησης του εικονικού ή του προσθετικού - ρομποτικού χεριού.

Η ταυτόχρονη κίνηση δύο εικονικών χεριών είναι ένα ακόμα επίτευγμα στο πεδίο της ανάπτυξης διεπαφών μεταξύ βιολογικών όντων και μηχανών. Μεταξύ άλλων, η σχετική έρευνα, που σημειώνει μεγάλες προόδους τελευταία, αποσκοπεί στη δημιουργία νευροπροσθετικών συσκευών ή ολόκληρων εξωσκελετών, ελεγχόμενων από τον εγκέφαλο, για σοβαρά παράλυτους ασθενείς.