LIVE: H παρουσίαση των νέων iPad

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα το Apple event για την παρουσίαση των iPad για το 2013.

Ο Tim Cook ανέβηκε πρώτος στη σκηνή και, όπως κάνει πάντα, ενημέρωσε το κοινό για την πορεία της Apple τους τελευταίους μήνες. Εννιά εκατομμύρια πωλήσεις iPhone το πρώτο Σαββατοκύριακο κυκλοφορίας. Ακόμη, ανέφερε πως όλες οι νέες συσκευές έρχονται με το iOS 7, αλλά η διαδικασία αναβάθμισης είναι τόσο εύκολη που μόλις μέσα σε 5 ημέρες αναβαθμίστηκαν 200 εκατ. συσκευές της Apple. Ο Tim Cook ενημέρωσε ότι το 64% των συσκευών τρέχουν το iOS 7.

Ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις! Ντεμπούτο με το OS X Mavericks. Βελτιώνεται σημαντικά η απόδοση και η αυτονομία του υπολογιστή. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το MacBook Air 13" με το Mavericks έχει μεγαλύτερη αυτονομία μιας ώρας σε σύγκριση με το Mountain Lion. Αντίστοιχη είναι και η βελτίωση απόδοσης στα γραφικά. Τα νέα χαρακτηριστικά του OS X Mavericks μας παρουσίασε ο Craig Federighi και ακολούθησε demo του λειτουργικού.

Πάνω από ένα εκατομμύριο εφαρμογές υπάρχουν στο App Store, ενώ τα downloads έχουν φτάσει τα 60 δισ.! Οι developers έχουν πληρωθεί στο σύνολό τους 13 δισ. δολάρια μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί η παρουσίαση των νέων MacBook. Το MacBook Pro 12'' με επεξεργαστή Core i5 2,4GHz και μνήμη Iris Pro 4GB, 128GB κυκλοφορεί από σήμερα στις ΗΠΑ με τιμή 1.299 δολάρια, δηλαδή 200 δολάρια λιγότερα από το προηγούμενο μοντέλο. Το MacBook Pro 15'' με Haswell, μνήμη Iris Pro (με δυνατότητα ξεχωριστής κάρτας γραφικών GeForce GT 500), αυτονομία οκτώ ωρών, με κόστος 2.000 δολάρια, δηλαδή επίσης 200 δολάρια λιγότερα από το προηγούμενο μοντέλο, κυκλοφορεί κι αυτό σήμερα στις ΗΠΑ. Και, το κερασάκι στην τούρτα, το απίθανο workstation που κατασκευάζει η Apple, με τετραπύρηνο επεξεργαστή Xeon, μνήμη RAM 12GB, Dual FirePro D300, 2GB VRAM, 256GB SSD, που είναι καθαρά επαγγελματικό μοντέλο και θα κοστίζει 2.999 δολάρια.

Η παρουσίαση συνεχίζεται με τη βελτιωμένη εφαρμογή iWork, το ανανεωμένο iPhoto, καθώς και το επίσης ανανεωμένο GarageBand, μία εφαρμογή που επιτρέπει στον χρήστη να ηχογραφεί μουσική στη συσκευή του. Όλες οι εφαρμογές iWork και iLife θα είναι δωρεάν με την αγορά με την αγορά νέας συσκευής Mac ή iOS.

Και επιτέλους ερχόμαστε στα iPad! Σύμφωνα με τον Τιμ Κουκ, το 81% των χρηστών tablets χρησιμοποιεί iPad - σοκαριστικά υψηλό ποσοστό. Αυτόν το μήνα οι πωλήσεις iPad ξεπέρασαν τα 170 εκατομμύρια κομμάτια! Επιπλέον, συνεχίζει ο Κουκ, υπάρχουν 475.000 εφαρμογές κατασκευασμένες ειδικά για το iPad - "όχι αυτές οι παραμορφωμένες εφαρμογές για smartphones που κάνουν οι ανταγωνιστές μας", σχολιάζει δηκτικά.

Και το όνομα αυτού... iPad Air! "Λεπτότερο, ελαφρύτερο, ισχυρότερο" - και με νέο όνομα. Να και κάτι που δεν είχε διαρρεύσει. Και δεν είναι απλά ελαφρύτερο: Είναι "το ελαφρύτερο tablet πλήρους μεγέθους στον κόσμο", ζυγίζοντας 453 γραμμάρια.

Διαθέτει οθόνη retina 9,7 ιντσών με το τσιπ A7 που παρουσίασε η Apple και στο iPhone 5S, που σημαίνει ότι θα έχει διπλάσιες επιδόσεις σε γραφικά και ταχύτητα από το iPad 4. Διαθέτει ακόμα κάμερα iSight 5 Megapixels με λήψη βίντεο υψηλής ευκρίνειας και δύο μικρόφωνα για το Facetime. Θα διατίθεται σε χρώματα ασημί, λευκό, μαύρο και σκούρο γκρι και θα κοστίζει 499 δολάρια στις ΗΠΑ, όπου θα κυκλοφορήσει την 1η Νοεμβρίου. Αυτό που δε διαθέτει, αν και πολλοί το περίμεναν πώς και πώς, είναι το σύστημα αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος του iPhone 5S.

Και τώρα το νέο iPad Mini, αυτή τη φορά με οθόνη Retina! Διαθέτει επίσης τον επεξεργαστή Α7, που σημαίνει ότι θα είναι τέσσερις φορές ταχύτερο και με οκτώ φορές καλύτερα γραφικά από το σημερινό iPad Mini. Θα διατίθεται στα τέσσερα χρώματα που ανακοινώθηκαν και για το iPad Air και θα κοστίζει 399 δολάρια στις ΗΠΑ, όπου θα κυκλοφορήσει εντός του Νοεμβρίου.

"Άλλες εταιρείες θα ήταν απίστευτα υπερήφανες να έχουν έστω ένα από αυτά τα προϊόντα. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι να τα μοιραστούμε μαζί σας εγκαίρως για τις γιορτές. Είναι προνόμιο μιας ολόκληρης ζωής να δουλεύω με αυτούς τους θαυμάσιους φίλους", ανέφερε ο Τιμ Κουκ, ευχαριστώντας με τον τρόπο αυτό τους συνεργάτες του.