181η επέτειος από τη γέννηση του Ferdinand Monoyer

Κατεβάστε και κάντε το τεστ όρασης

Σήμερα συμπληρώνονται 181 χρόνια από τη στιγμή που ο οφθαλμίατρος, Ferdinand Monoyer, ήρθε στον κόσμο.

Η Google γιορτάζει το γεγονός με το σημερινό της doodle.

Ο πίνακας οπτικής οξύτητας που δημιούργησε ο Ferdinand Monoyer, μετρά την απόσταση που πρέπει να είσαι για να μπορείς να διαβάσεις ένα κείμενο. Δηλαδή ο ασθενής καλείται να διαβάσει γράμματα και νούμερα, το μέγεθος των οποίων μικραίνει συνεχώς. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο οφθαλμίατρος κάνει διάγνωση για το εάν ο ασθενής του χρειάζεται βοήθεια με γυαλιά ή όχι.

Ο Ferdinand Monoyer γεννήθηκε στη Γαλλία. Μεγάλωσε στη Λυών και το 1871 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα στη Λυών όπου πέθανε εκεί σε ηλικία 76 ετών, το 1912.

To διάγραμμα - πίνακας που δημιούργησε ο Monoyer

O Ferdinand Monoyer ήταν αυτός που εισήγαγε το διάγραμμα Monoyer που δεν είναι άλλο πέρα από τον πίνακα που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι για να δουν αν κάποιος έχει μυωπία και πρεσβυωπία ή κάποια άλλη πάθηση στα μάτια.

Η οπτική οξύτητα μετράται ποσοτικά με έλεγχο του μικρότερου αντικειμένου που μπορεί να διακρίνει ο εξεταζόμενος σε δεδομένη απόσταση.

Πολλοί διαφορετικοί πίνακες έχουν προταθεί και χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας καθώς και διαφορετικοί τρόποι για την καταγραφή της πέρα από αυτόν του Ferdinand Monoyer.

Ο πίνακας του Snellen εξακολουθεί να είναι ο πιο διαδεδομένος παρά τα όποια μειονεκτήματά του και δεν διαφέρει πολύ από τον πίνακα του Ferdinand Monoyer.

 

Κατεβάστε και κάντε το τεστ όρασης 

 

Aκολουθεί βίντεο αφιέρωμα του The Telegraph στον Ferdinand Monoyer

Παρακαλούμε περιμένετε ...