Fazlur Rahman Khan: Doodle για τον Αινστάιν του Ουρανοξύστη – ΒΙΝΤΕΟ

Θεωρείται ο πατέρας του σωληνοειδούς σχεδίου για πολυόροφα κτίρια

O Fazlur Rahman Khan, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1929. Στη μνήμη του η google αφιερώνει το σημερινό της doodle.

Ο Fazlur Rahman Khan ήταν δομικός μηχανικός και αρχιτέκτονας, ο οποίος δημιούργησε σημαντικά δομικά συστήματα για να επιτύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στατική επάρκεια σε ουρανοξύστες.

Θεωρείται ο πατέρας του σωληνοειδούς σχεδίου για πολυόροφα κτίρια. Ο Fazlur Rahman Khan ήταν ο σχεδιαστής του πύργου Sears, ο οποίος έιναι γνωστός σήμερα ως Willis Tower.

Fazlur Rahman Khan, o Αινστάιν της δομικής μηχανικής

Περισσότερο απ' οποιονδήποτε άλλο ο Khan προχωράει στην αναγέννηση του τομέα κατασκευών σε ουρανοξύστες κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα. Τον ονόμασαν Αινστάιν της δομικής μηχανικής καθώς και το μεγαλύτερο μηχανικό του 20ου αιώνα.

Το 1972, σε ηλικία 42 ετών, ο  Fazlur Rahman Khan χαρακτηρίστηκε ως ο κατασκευαστής της χρονιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο καινοτόμος τρόπος με τον οποίο έχτιζε ουρανοξύστες άλλαξε άρδην τον τρόπο κατασκευής τέτοιων κτιρίων, δημιουργώντας μια ισορροπία ανάμεσα στη δομική αποτελεσματικότητα και την οικονομία.

Ο ανθρωπιστής Fazlur Rahman Khan

Ο Fazlur Rahman Khan υπήρξε ανθρωπιστής τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του ζωή. Εμπνεόταν από την πεποίθηση ότι η εργασία του είχε θετικό αντίκτυπο και ενθάρρυνε άλλους μηχανικούς, ώστε να μη χάνουν το στόχο τους σε ό,τι αφορά την εργασία τους.
Ο Khan κατά τη βράβευσή του το 1972: «Ο άνθρωπος τεχνίτης δεν πρέπει να χάνεται στην ίδια του την τεχνολογία. Πρέπει να μπορεί να εκτιμά τη ζωή και η ζωή είναι τέχνη, δράμα, μουσική και κυρίως, άνθρωποι».

Ο Fazlur Rahman Khan πέθανε από καρδιακή προσβολή, στις 27 Μαρτίου του 1982, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Σαουδική Αραβία. Ήταν μόλις 52 ετών. Η σορός του μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ετάφη στο Σικάγο.