Το Philae… εξέπνευσε!

Πριν τελειώσει η μπαταρία, πρόλαβε και έστειλε τα επιστημονικά δεδομένα που κατέγραψε από τον κομήτη στη διάρκεια της αποστολής του

Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, το διαστημικό ρομπότ Philae (Φίλαι) εξέπεμψε το τελευταίο του σήμα πως "είναι ζωντανό" στον κομήτη Τσούρι. Έκτοτε σιωπή...

Το σήμα αυτό ήταν και το τελευταίο καθώς, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, λίγο μετά τα μεσάνυχτα η μπαταρία του ρομπότ τελείωσε και θα παραμείνει αδρανής για "απροσδιόριστο χρονικό διάστημα".

Δεν υπάρχει πλέον καμία επικοινωνία με το ρομπότ  ωστόσο, πριν τελειώσει η μπαταρία, πρόλαβε και έστειλε τα επιστημονικά δεδομένα που κατέγραψε από τον κομήτη στη διάρκεια της αποστολής του.  

Στο πείραμα αναλύθηκε δείγμα που ελήφθη από την επιφάνεια του κομήτη, στο πλαίσιο της αναζήτησης χημικών υπογραφών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ερμηνεία της δημιουργίας του Ηλιακού Συστήματος.

Σε ανακοίνωσή της, η ESA αναφέρει ότι οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι.

"Υπήρξε τεράστια επιτυχία, σύσσωμη η ομάδα είναι ενθουσιασμένη", είπε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ο επικεφαλής της επιχείρησης Rosetta.

"Τα δεδομένα που συγκέντρωσε το Philae και η Rosetta πρόκειται να καταστήσουν αυτή την αποστολή κομβική στην επιστήμη των κομητών, σχολίασε από την πλευρά του ο Ματ Τέιλορ, ένας από τους επιστήμονες του προγράμματος Rosetta.

Την περασμένη Τετάρτη, το Philae έκανε μια ιστορική προσεδάφιση στον κομήτη Τσούρι. Είναι η πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη που έγινε ποτέ στην ιστορία της επιστήμης του Διαστήματος. Ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη σύσταση των κομητών, απαντώντας στο ερώτημα αν από αυτά τα ουράνια σώματα προήλθε το νερό και οι ανθρακικές ενώσεις από τις οποίες ξεκίνησε η ζωή στη Γη.