Σύγκριση της οθόνης του Galaxy S3 και του iPhone 5

Η DisplayMate Technologies αποφάσισε να συγκρίνει τις οθόνες των δημοφιλέστερων smartphones της αγοράς, του iPhone 5 και του Galaxy S3, για να μας δείξει ποια από τις δυο είναι καλύτερη, όχι τόσο από θέμα μεγέθους όσο από θέμα ποιότητας και απόδοσης.

Όπως αναμενόταν, η εταιρεία βαθμολόγησε την οθόνη του iPhone 5 με «άριστα», λέγοντας πως πρόκειται για σημαντική βελτίωση από την οθόνη του iPhone 4. O Raymond Sonera της DisplayMate τόνισε πως η νέα οθόνη δίνει πολύ μεγαλύτερη αντίθεση εικόνας και μεγαλύτερη ευκρίνεια ακόμα και σε περιβάλλον με υψηλό φωτισμό.

 

Η νέα οθόνη μπορεί να απεικονίζει μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων ενώ η βαθμονόμηση της «αποδίδει χρώματα με μεγαλύτερη ακρίβεια και πολύ καλή ποιότητα εικόνας.» Ανέφερε ακόμα πως η μοναδική οθόνη που παρέχει υψηλότερη ακρίβεια χρωμάτων είναι αυτή του Retina iPad.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων για το Galaxy S3 ήταν καλά αλλά όχι καλύτερα του iPhone 5. Ο Sonera χαρακτήρησε την οθόνη του «πολύ καλή» και την βαθμολόγησε με Β+ κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στο γεγονός πως η τεχνολογία OLED που χρησιμοποιεί το S3 βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης.

«Είναι μια νέα τεχνολογία που δεν έχει ακόμα τελειοποιηθεί στον ίδιο βαθμό όπως οι οθόνες LCD και συγκεκριμένα οι οθόνες IPS LCD που χρησιμοποιούν τα iPhone, γι'αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί αντικειμενικά και να αποδόσει τόσο καλά όσο η οθόνη του iPhone 5.» Η φωτεινότητα της οθόνης είναι περίπου η μισή από του iPhone 5 «λόγω των περιορισμών της ενέργειας και της χαμηλότερης απόδοσης της τεχνολογίας OLED» κάτι που την καθιστά υποδεέστερη στην αντίθεση της εικόνας και την ευκρίνεια της στον ήλιο.

Επίσης ανέφερε πως για κάποιο λόγο η Samsung δεν βαθμονόμησε κατάλληλα την οθόνη της, με αποτέλεσμα να μην αποδίδει τα χρώματα με ακρίβεια και να παράγει λανθασμένα και υπερκορεσμένα χρώματα.