Ευρώπη: 25% χαμηλότερες των διαφημιζόμενων οι ταχύτητες του ίντερνετ

Χαμηλότερες έως και κατά 25% είναι οι πραγματικές ταχύτητες του διαδικτύου στην Ευρώπη σε σχέση με αυτές που διαφημίζονται από τους παρόχους, όπως δείχνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η μελέτη αναφέρει ότι η μέση ταχύτητα του διαδικτύου στην Ευρώπη είναι 19,7 Mbps.

Οι πάροχοι διαδικτύου διαφημίζουν συνήθως ταχύτητες μεγαλύτερες από εκείνες που τελικά παρέχονται στους καταναλωτές, προσθέτει η έκθεση. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΕ, στόχος είναι έως το 2013, τα νοικοκυριά της Ευρώπης να έχουν στη διάθεσή τους ταχύτητες τουλάχιστον 30 Mbps.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περίπου 10.000 νοικοκυριά στη Γηραιά Ήπειρο. Συνολικά, έγιναν 75 εκατομμύρια δοκιμές και "μεταφορτώθηκαν" περίπου 3 τρισεκατομμυρίων δεδομένων.

Οι ενσύρματες συνδέσεις διαδικτύου προσέγγισαν περισσότερο τις διαφημιζόμενες ταχύτητες, αποδίδοντας σε ποσοστό 91,4% το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντίθετα, οι οπτικές ίνες απέδωσαν σε ποσοστό 84,4% τις ταχύτητες που διαφήμιζαν οι πάροχοί τους. Λιγότερο αποδοτικές ήταν οι γραμμές ADSL αποδίδοντας μόλις 63,3% των ταχυτήτων που διαφήμιζαν οι πάροχοι τους.