Εκτεθειμένα τα προσωπικά στοιχεία 6 εκατ. χρηστών του Facebook

Τα προσωπικά στοιχεία περίπου 6 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, όπως οι διευθύνσεις e-mail και τα τηλέφωνά τους, διέρρευσαν τον τελευταίο χρόνο λόγω ενός bug, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο.

Ως αποτέλεσμα του σφάλματος αυτού, χρήστες του Facebook που “κατέβαζαν” τα στοιχεία των επαφών τους αποκτούσαν επίσης πρόσβαση σε επιπλέον στοιχεία, τα οποία θα έπρεπε να είναι απόρρητα.

Αν και το σφάλμα εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα του Facebook δεν επιβεβαίωσε το συμβάν παρά την Παρασκευή, με το αιτιολογικό ότι πριν γίνει οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση θα έπρεπε να έχουν ειδοποιηθεί οι πληγέντες χρήστες.

“Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι αυτό το σφάλμα αξιοποιήθηκε για δόλιους σκοπούς και δεν έχουμε δεχθεί παράπονα από χρήστες, ούτε έχουμε δει ασυνήθιστη συμπεριφορά στην ιστοσελίδα που να παραπέμπει σε παράβαση”, σημείωσε η ομάδα του Facebook στο blog της, προσθέτοντας ότι αν και το πρόβλημα ήταν περιορισμένο, “είναι κάτι για το οποίο είμαστε αναστατωμένοι και θα δουλέψουμε δύο φορές πιο σκληρά για να σιγουρέψουμε ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί ξανά”.

Το timing της αποκάλυψης αυτής δε θα μπορούσε να είναι χειρότερο, καθώς συμπίπτει με το ξέσπασμα του σκανδάλου ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων από την αμερικανική κυβέρνηση, το οποίο συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες.