Διαφήμιση της κυβέρνησης του Καναδά προβλήθηκε στο Pirate Bay!

Η κυβέρνηση του Καναδά ανέστειλε προσωρινά μια εκστρατεία online marketing αφού ανακάλυψε πως διαφημιστικά banner της εκστρατείας εμφανιζόντουσαν στην γνωστή ιστοσελίδα ανταλλαγής αρχείων The Pirate Bay.

Η συγκεκριμένη διαφήμιση αφορούσε το Σχέδιο Οικονομικής Δράσης της κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα και προγράμματα που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία που δημοσίευσε η εφημερίδα The Ottawa Citizen, η διαφήμιση εμφανίζεται δίπλα σε μια διαφήμιση για τζόγο, μια online dating υπηρεσία και έναν δικτυακό τόπο που μπορεί να βοηθήσει τους Καναδούς να βρουν… νύφες από την Κίνα!

Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών αρχικά επέρριψε τις ευθύνες στην Yahoo, ενώ λίγο αργότερα η Yahoo εξέδωσε ανάλογη ανακοίνωση με την οποία αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως υπεύθυνη για την «γκάφα» είναι η εταιρεία Sympatico.

«Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είχε αγοράσει διαφημιστικό χώρο στην ιστοσελίδα The Pirate Bay» αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης, «αγοράσαμε όμως σε τέσσερα δίκτυα διαφημίσεων (Ball Media, Canoe, Microsoft, Yahoo).

Κάθε ένα από τα παραπάνω δίκτυα χρησιμοποιούν τα πιο αποτελεσματικά φίλτρα ασφαλείας και ακολουθούν αυστηρές οδηγίες για όλες τις διαφημιστικές εκστρατείες της κυβέρνηση του Καναδά. Επιπλέον, κάθε ένα από τα δίκτυα αυτά επιβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν του ανήκει και πως η εμφάνιση της διαφήμισης εκεί είναι παράνομη. Ωστόσο μετά από περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι κάποιες διαφημίσεις εμφανιζόντουσαν με την ένδειξη «ad choices icon» η οποία οδηγούσε στο Yahoo.

Η Yahoo προς το παρόν διερευνά το θέμα και εν τω μεταξύ ζητήσαμε να σταματήσουν όλες τις διαφημίσεις μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα.»

Η απάντηση της Yahoo ήταν άμεση: «Κάναμε μια διεξοδική έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στην ανακοίνωση σας και επιβεβαιώσαμε ότι το Yahoo! Δεν είναι υπεύθυνο για την διαφήμιση που εμφανίζεται στο The Pirate Bay. Καταφέραμε να εντοπίσουμε την αγγελία στην εταιρία Sympatico, η οποία είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση της στην ιστοσελίδα και έχουν ενημερωθεί για το θέμα ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα».

Σημασία πάντως έχει πως έστω και για λίγες ώρες η κυβέρνηση του Καναδά προέβαλλε την διαφήμιση της στο The Pirate Bay, άρα δικαιούται κάποια έσοδα από αυτή. Μια ιστοσελίδα που δεν έχει και την καλύτερη φήμη, όσον αφορά τουλάχιστον τις κυβερνήσεις των περισσοτέρων κρατών.