Αποκοπή μίας ολόκληρης χώρας από το Internet

Οι αιγυπτιακές αρχές ακτοφυλακής παρεμπόδισαν ένα αλιευτικό σκάφος στα ανοικτά των ακτών της Αλεξάνδρειας και συνέλαβαν τρεις δύτες την ώρα που προσπαθούσαν να κόψουν τα υποθαλάσσια καλώδια για τη σύνδεση στο διαδίκτυο (SEA-ME-WE-4), σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters.

Το συγκεκριμένο δίκτυο καλωδίων είναι μία από τις κύριες συνδέσεις μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, που εκτείνεται από τη Γαλλία στη Μαλαισία και συνδέει την Ιταλία, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία. Οι άνδρες που συνελήφθησαν, των οποίων τις φωτογραφίες δημοσίευσε στο Facebook το αιγυπτιακό ναυτικό, ανακρίνονται από τις αρμόδιες αρχές.

Το διαδίκτυο δε ζει σε κάτι που μοιάζει με ένα σύννεφο, όπως ο Andrew Blum έθεσε αξέχαστα στο βιβλίο του, Tubes, σχετικά με τη φυσική υποδομή του ιστού. Αντιθέτως βασίζεται σε εκατοντάδες υπόγεια καλώδια που εκτείνονται κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας, όπου είναι ευάλωτα σε άγκυρες πλοίων, τη θαλάσσια ζωή και τις ενέργειες για σαμποτάζ.

Αυτό ακριβώς είναι το είδος επίθεσης που φαίνεται να είναι σε εξέλιξη. Την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν πολλές αναφορές για κομμένα καλώδια στις ακτές της Αιγύπτου, που αποτελούν μέρος της Seacom, ένα δίκτυο καλωδίων που εξυπηρετεί μεγάλο μέρος της Αφρικής. Αρχικά, οι αξιωματούχοι της Seacom θεώρησαν πως η ζημιά είχε προκληθεί από απρόσεκτα πλοία.

Ωστόσο, μετά τις χθεσινές συλλήψεις είναι εύλογο να υποθέσει κανείς πως πρόκειται για μία συντονισμένη προσπάθεια για αποκοπή της Αιγύπτου από το Internet. Μια παρόμοια έξαρση των περικοπών έπληξε την περιοχή το 2008, αν και οι ένοχοι τότε δε βρέθηκαν ποτέ.

 

Ενημέρωση:

Ο επίσημος εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, δημοσίευσε στο Facebook μία δήλωση για το τι ακριβώς συνέβη.

“Το ναυτικό σήμερα παρεμπόδισε επιτυχώς την προσπάθεια από τρεις δύτες να κόψουν το υποβρύχιο καλώδιο για τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Το συγκεκριμένο καλώδιο ανήκει στην Egypt Telecoms (τη μοναδική εταιρία τηλεπικοινωνιών της χώρας), κοντά στις ακτές Shatby στην Αλεξάνδρεια. Το ναυτικό συνέλαβε τους τρεις δύτες και τους παρέδωσε στους συνοριοφύλακες, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα νομικά μέτρα εναντίον τους”.