Αποχωρεί η Sue Gardner από τη Wikipedia

Η Sue Gardner, η οποία επέβλεψε μία περίοδο ταχείας ανάπτυξης και εξέλιξης της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας, Wikipedia, είπε πως θα παραιτηθεί από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που τη διοικεί.

Σε συνέντευξή της την Τετάρτη, η κυρία Gardner είπε πως θα αφήσει τη θέση της σε περίπου έξι μήνες, αφού το συμβούλιο του WikimediaFoundation πάρει την απόφασή του για το διάδοχο.

Είπε πως θέλει να υποστηρίξει πιο άμεσα το ελεύθερο και ανοικτό Internet, ξεκινώντας μία μη κερδοσκοπική ομάδα, γράφοντας ένα βιβλίο ή συμμετέχοντας σε έναν οργανισμό υπεράσπισης των ελευθεριών.

“Η Wikipedia θα είναι μια χαρά”, τόνισε. “Είναι ένα μεγαθήριο και οι άνθρωποι το αγαπούν”.

Ωστόσο, πρόσθεσε, “ανησυχώ για τις ευρύτερες συνθήκες του ελεύθερου και ανοικτού Internet καθώς και για το μέλλον άλλων πρότζεκτ, όπως ήταν η Wikipedia”.

Η κυρία Gardner ανέλαβε τα ηνία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που επιβλέπει τη Wikipedia, το 2007, μία εποχή έντονου σκεπτικισμού σχετικά με την ακρίβεια των άρθρων της, που βασίζονται εξ ολοκλήρου σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές που γράφουν και επεξεργάζονται τα άρθρα.

Με την αξιοπιστία ήρθε και η άνοδος. Σήμερα, η Wikipedia έχει περισσότερα από 488 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες κάθε μήνα, επίδοση που την τοποθετεί στην πέμπτη θέση των ιστοσελίδων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, μόνο πίσω από τις Google, Yahoo, Microsoft και Facebook, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας comScore από τον Ιανουάριο.

Η Gardner δήλωσε πως σημαντικό στοιχείο στην απόφασή της να αποχωρήσει, ήρθε στις αρχές του περασμένου έτους, όταν διακόπηκε η λειτουργία της Wikipedia, για να διαμαρτυρηθούν για δύο νομοσχέδια κατά της πειρατείας που ήταν υπό εξέταση στην Ουάσιγκτον. “Με έκανε να αναλογιστώ σε τι μετατρέπεται το Internet και ποιο ρόλο θα μπορούσα να παίξω σε αυτό”.

Επίσης τόνισε πως ήταν σημαντικό να αποχωρήσει, πριν το Wikimedia γίνει υπερβολικά εξαρτημένο από μία προσωπικότητα.

Ο Jimmy Wales, μέλλον του διοικητικού συμβουλίου της Wikimedia και συνιδρυτής της Wikipedia, δήλωσε με ένα email πως “η κυρίαGardner είχε αναλάβει τα ηνία σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του κινήματος μας και βοήθησε την κοινότητα μας να οικοδομήσει ένα μακρύ και υγιές μέλλον για τη Wikipedia”.