“Μπλόκο” από την κυβέρνηση του Ιράν στα παράνομα δίκτυα VPN

Το Ιράν έχει εντείνει τις προσπάθειές του να περιορίσει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μπλοκάροντας τα παράνομα “Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα” (VPN) που χρησιμοποιούνται για να παρακαμφθούν οι διάφοροι περιορισμοί της κυβέρνησης.

Πολλοί Ιρανοί, με επίγνωση της λογοκρισίας που δέχονται, χρησιμοποιούν διακομιστές μεσολάβησης (proxy servers) ώστε να καλύψουν τις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, πλέον οι αρμόδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν τη χρήση του "παράνομου" αυτού εργαλείου.

"Εντός των τελευταίων ημερών έχουν αποκλειστεί πολλά δίκτυα VPN στη χώρα", δήλωσε ο Ramezanali Sobhani-Fard, επικεφαλής της επιτροπής Πληροφοριών του Κοινοβουλίου και της Τεχνολογίας των Επικοινωνιών, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters. "Μόνο νόμιμα και εγγεγραμμένα δίκτυα VPN μπορούν από τώρα και στο εξής να χρησιμοποιηθούν".

Το Ανώτατο Συμβούλιο του κυβερνοχώρου στο Ιράν ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι σύντομα θα αρχίσει να πουλά "επίσημες" και "νόμιμες" υπηρεσίες VPN σε εταιρείες και επιχειρήσεις που τις χρειάζονται για την ασφάλεια τους.

Η πρόσβαση σε μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά sites αλλά και τόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, έχει αποκλειστεί από την κυβέρνηση της χώρας, η οποία έχει εξαπολύσει μια μάχη ενάντια σε αυτό που η ίδια αποκαλεί “ακατάλληλο περιεχόμενο” στο Διαδίκτυο.

Μάλιστα, μετά την παρεμπόδιση της πρόσβασης στη μηχανή αναζήτησης της Google και το YouTube το Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση του Ιράν εγκαινίασε μία ιστοσελίδα διαμοιρασμού βίντεο για την προώθηση του ιρανικού πολιτισμού.