Η πρώτη βιντεοκλήση μεταξύ πλοηγών είναι γεγονός!

Για πρώτη φορά δύο πλοηγοί, Chrome και Firefox, μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν βιντεοκλήση μεταξύ τους, μέσω του πρωτοκόλλου WebRTC. Πρόκειται για μία νέα τεχνολογία που εισάγει την δυνατότητα υψηλής ανάλυσης βιντεοκλήσεων, με πολύ “καθαρή” ομιλία και χαμηλή χρονοκαθυστέρηση, ανάμεσα στους δύο πλοηγούς.

Η από κοινού προσπάθεια ανάπτυξης αυτού του πρωτοκόλλου, από την πρώτη κιόλας μέρα, υποστηρίχθηκε από πολλούς προγραμματιστές, μεταξύ των οποίων και μέλη της Google και της Mozilla. Ο κοινός στόχος ήταν η δυνατότητα ποιοτικών κλήσεων με μεγάλη ασφάλεια, κατευθείαν μέσω του προγράμματος πλοήγησης στο Internet, χωρίς την απαίτηση άλλης εφαρμογής.

Χάρη στην προσφορά των ηλεκτρονικών κοινοτήτων W3C και IETF στην ανάπτυξη της πλατφόρμας, η επικοινωνία μεταξύ Chrome και Firefox είναι πλέον δυνατή, με τη χρήση δεδομένων τεχνολογιών όπως τα codecs Opus και VP8 για ήχο και εικόνα, το ICE για τη δικτύωση και το DTLS-SRTP για την κρυπτογράφηση.

Για τους προγραμματιστές η νέα υπηρεσία είναι διαθέσιμη για τις εκδόσεις Chrome 25 Beta και Firefox Nightly για σταθερούς υπολογιστές. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα κυκλοφορήσει για το ευρύ κοινό, όμως αυτό αναμένεται να συμβεί σε κάποια από τις μελλοντικές εκδόσεις των δύο πλοηγών.