Ο διάδοχος του Megaupload είναι γεγονός

Ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της υπηρεσίας Megaupload από τις αμερικανικές αρχές, ο Kim Dotcom δημιούργησε το Mega, μία υπηρεσία που επιτρέπει την αποθήκευση των αρχείων σας στους servers της.

Μέσα στην πρώτη ώρα λειτουργίας της νέας υπηρεσίας, εγγράφηκαν περισσότεροι από 100.000 χρήστες με το νούμερο να φτάνει τις 500.000 σε διάστημα περίπου 15 ωρών. Η πρόσβαση στην υπηρεσία αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες προς το παρόν, αφού η μεγάλη επισκεψιμότητα, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην σταθερότητα του site.

Η νέα υπηρεσία λειτουργεί στα πρότυπα των Dropbox, Google Drive και MediaFire, και προσφέρει αρχικά 50GB αποθηκευτικού χώρου δωρεάν για τους χρήστες του. Οι μηνιαίες συνδρομές για περισσότερο “cloud” αποθηκευτικό χώρο, ξεκινούν από τα 9.99 ευρώ για 500GB, 19.99 ευρώ για 2ΤΒ (terabytes) και 29.99 ευρώ για το πακέτο των 4TB.

Ο ίδιος ο Kim Dotcom (το πραγματικό του όνομα είναι Kim Schmitz), δήλωσε για την νέα υπηρεσία “είμαι πολύ χαρούμενος, ακριβώς πριν ένα χρόνο καταστράφηκε το Megaupload από την αμερικανική κυβέρνηση. Καλωσορίσατε στο http://mega.co.nz. Η χωρητικότητα των κεντρικών υπολογιστών είναι στη μέγιστη απόδοσή τους, αφού είχαμε περισσότερους από 100.000 χρήστες στην πρώτη ώρα. Στόχος μας είναι να θέσουμε σε λειτουργία κεντρικούς υπολογιστές σε αρκετές χώρες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού η αμερικανική κυβέρνηση δεν σέβεται την ίδια της τη νομοθεσία, όπως απέδειξε με την περίπτωση του Megaupload το 2012”.

Στη συνέχεια ο Dotcom πέρασε στην επίθεση, λέγοντας πως “το Ιnternet δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση και σε καμία βιομηχανία. Θα μείνετε στο περιθώριο αν συνεχίσετε να εκμεταλλεύεστε τα πνευματικά δικαιώματα. Όσα νομοσχέδια τύπου SOPA και να ψηφίσετε, όσους πολιτικούς και να χρηματίσετε, δε θα καταφέρετε ποτέ να πάρετε τον έλεγχο του δικού μας Internet. Το Mega θα γίνει τεράστιο, είμαι βέβαιος, και τότε κανείς δε θα μπορεί να το σταματήσει ή να το εκμεταλλευτεί”.

Παράλληλα όμως, προσπάθησε να προστατευθεί από τις όποιες δικαστικές διώξεις που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, διαβεβαιώνοντας πως “η πειρατεία θα τιμωρείται από την ίδια την υπηρεσία. Θα εφαρμόσουμε αυστηρές διατάξεις και όρους και θα συμμορφωθούμε με όλους τους σχετικούς νόμους”.

Η νέα υπηρεσία χρησιμοποιεί νέα συστήματα κρυπτογράφησης των κωδικών των χρηστών, που έχει σαν αποτέλεσμα την δυσκολότερη ανάκτησή τους από τρίτους, με σκοπό να αποτρέψει τις όποιες κινήσεις για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Ο Dotcom τόνισε πως “με τη χρήση του Mega λέτε ΟΧΙ σε όσους θέλουν να μάθουν τα πάντα για εσάς, λέτε ΟΧΙ σε κυβερνήσεις και υπηρεσίες που σας κατασκοπεύουν, λέτε ΝΑΙ στην ελευθερία του Internet και τα δικαιώματα της ιδιωτική σας ζωής”.

Τέλος, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Mega, παρουσιάστηκαν και μερικά πλάνα του Dotcom για το μέλλον, όπως μία πλατφόρμα (API) για τους προγραμματιστές, ώστε να γίνει η μετάβαση της υπηρεσίας και στις φορητές συσκευές, αλλά οι σκέψεις για δημιουργία του Megamovies, μίας νέας υπηρεσίας που θα ανταγωνιστεί το NetFlix στην ηλεκτρονική αναπαραγωγή κινηματογραφικών ταινιών.