Η Wikipedia επιστρατεύει το υπερόπλο Wikitribune κατά των fake news

Θα περιέχει δημοσιεύματα που προσφέρουν “αντικειμενική και ουδέτερη” πληροφόρηση

Ένα υπερόπλο με το όνομα Wikitribune σχεδιάζει ο συνιδρυτής της Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς, στον πόλεμο κατά των λεγόμενων fake news, δηλαδή των ψευδών ειδήσεων.

Η νέα αυτή υπηρεσία της e εγκυκλοπαίδειας θα περιέχει, σύμφωνα με τις διακηρύξεις του Γουέιλς, δημοσιεύματα “αντικειμενικά και ουδέτερα” που προσφέρουν πραγματική πληροφόρηση.

Η Wikitribune θα γίνει πραγματικότητα με τη βοήθεια έμπειρων δημοσιογράφων και εθελοντών.

Δεν θα περιέχει διαφημίσεις, θα διατίθεται δωρεάν και θα συντηρείται από δωρεές.

Το BBC επικαλούμενο δηλώσεις ενός ειδικού, μεταδίδει ότι η νέα ιστοσελίδα πιθανόν θα εξελιχθεί σε μια αξιόπιστη υπηρεσία, ωστόσο η επιρροή της θα είναι περιορισμένη. Το Wikitribune θα μοιράζεται αρκετά από τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν ήδη στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, όπως το γεγονός ότι οι συγγραφείς θα πρέπει να αναφέρουν λεπτομερώς την πηγή κάθε γεγονότος, ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται τα δημοσιεύματα ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβή.

Στο μοντέλο της Wikipedia, θα μπορεί κάθε χρήστης να κάνει αλλαγές σε μια σελίδα, όμως αυτές θα αναρτώνται μόνο εάν εγκριθούν από κάποιο μέλος του προσωπικού ή κάποιον έμπιστο εθελοντή. Από την άλλη, οι δημοσιογράφοι που θα αποτελούν την κύρια ομάδα συγγραφέων θα εργάζονται επί πληρωμή, αν και πιθανόν υπάρξουν περιπτώσεις όπου ένας εθελοντής γράψει την αρχική είδηση και στη συνέχεια την επεξεργαστεί κάποιο μέλος του μόνιμου προσωπικού.

Παρακαλούμε περιμένετε ...