Ο Άγιος Βαλεντίνος στο διαδίκτυο: Ερωτευτείτε αλλά μη σας εξαπατήσουν

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αναζητούν τον «Βαλεντίνο» τους διαδικτυακά

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, εκτός από ημέρα των απανταχού ερωτευμένων ανά τον κόσμο είναι και η ημέρα εκείνη που γίνονται οι περισσότερες απάτες από οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Αυστραλιανής Επιτροπής Καταναλωτών και Ανταγωνισμού (ACCC), οι απάτες την 14η Φεβρουαρίου κοστίζουν στα θύματά τους περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη μορφή απάτης. Συχνότερα θύματα είναι όσοι είναι 45 ετών και άνω. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνον πέρυσι, στην Αυστραλία, οι απατεώνες απέσπασαν από τα θύματά τους 25 εκατομμύρια δολάρια, ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου.

Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το Facebook είναι προσφιλής τόπος δραστηριοποίησης των απατεώνων.

Οι καταγγελίες για απάτες που αφορούσαν κάποιο είδος διαδικτυακού εορτασμού την Ημέρα των Ερωτευμένων αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο και πλέον μέσα στο 2016, σύμφωνα με την ACCC, και το χρηματικό ποσό που φέρεται ότι χάθηκε από τέτοιου είδους εξαπάτηση αυξήθηκε κατά σχεδόν τρία εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε σχέση με το 2015.

"Οι απατεώνες που εκμεταλλεύονται τη συγκεκριμένη μέρα πληθαίνουν και έτσι αν πρόκειται να αναζητήσετε τον έρωτα στο Διαδίκτυο την αυριανή μέρα είναι απολύτως απαραίτητο να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ντέλια Ρίκαρντ.

"Οι απατεώνες δημιουργούν πολύ πιστευτά προφίλ και κάποιες φορές κλέβουν τις ταυτότητες υπαρκτών και έμπιστων προσώπων. Αν γνωρίσετε κάποιον που φαντάζει πολύ καλός για να είναι αληθινός, κάντε μία έρευνα για να διαπιστώσετε ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο", συμβουλεύει η Ρίκαρντ.

Το Παρατηρητήριο Απάτης συμβουλεύει:

-Ποτέ μη δίνετε πληροφορίες με προσωπικά οικονομικά στοιχεία και μη στέλνετε χρήματα σε κάποιον που έχετε γνωρίσει στο Διαδίκτυο.

-Αναζητήστε την αυθεντικότητα φωτογραφιών μέσω του Google Image. Να είστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί αν σας βγάλουν εκτός ιστοσελίδας για γνωριμίες καθώς οι απατεώνες προτιμούν να χρησιμοποιούν το προσωπικό ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή το τηλέφωνο για να μην τους εντοπίζουν.

- Μη στέλνετε προσωπικές σας φωτογραφίες με ακατάλληλο περιεχόμενο και μη χρησιμοποιείτε webcams για τέτοιου είδους φωτογραφίσεις καθώς μπορεί να πέσετε θύματα εκβιασμού.