Η Google τιμά με το λογότυπο της την Χάνα Άρεντ

Με το σημερινό της doodle η Google τιμά την επέτειο της γέννησης της Χάνα Άρεντ (γερμ.: Hannah Arendt). Η γερμανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονας και φιλόσοφος γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου το 1906, και απεβίωσε το 1975, σε ηλικία 69 ετών.

Γεννημένη στην πόλη Λίντεν, κόρη μιας κοσμικής Γερμανοεβραϊκή οικογένεια, μεγάλωσε κάτω από δύσκολες συνθήκες στο Κένιξμπεργκ αλλά και το Βερολίνο.

Σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, δίπλα στο Μάρτιν Χάιντεγκερ, με τον οποίο μάλιστα φέρεται να είχε μια θυελλώδη ερωτική σχέση για πολλά χρόνια.

Όταν ο Χάιντεγκερ, ως πρύτανης πια του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, υποστήριξε το ναζιστικό κίνημα, η Άρεντ βρέθηκε στο στόχαστρο μεγάλης κριτικής.

Η ίδια, μετά την άνοδο των Ναζί αναγκάστηκε να καταφύγει στη Γαλλία και στη συνέχεια, όταν οι Γερμανοί μπήκαν στο Παρίσι, έφυγε στη Νέα Υόρκη, όπου και συνέχισε την καριέρα της με την πανεπιστημιακή διδασκαλία αλλά και την συγγραφή φιλοσοφικών δοκιμίων.

Πολλά από τα έργα της, πολιτικής φιλοσοφίας σχετικά με τον ολοκληρωτισμό και τον αντισημιτισμό, έγραψαν την δική τους ιστορία, ενώ σημαντικές είναι και οι μελέτες της για το εβραϊκό Ολοκαύτωμα, με πιο γνωστό έργο το "The Origins of Totalitarianism".

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχόλησαν την Άρεντ στην καριέρα της αλλά και κατά τη διάρκεια της πνευματικής της πορείας, ήταν τo ζήτημα του κακού, για το οποίο είχε επισημάνει από το 1945 ότι "το πρόβλημα του κακού θα αποτελέσει το θεμελιώδες ζήτημα της μεταπολεμικής πνευματικής ζωής στην Ευρώπη".