Το doodle της Google για το Κον Τίκι: Ποιος είναι ο Θορ Χέιερνταλ

Στο διάσημο επιστήμονας, εξερευνητή και συγγραφέα, Θορ Χέιερνταλ, (Thor Heyerdahl) είναι αφιερωμένο το σημερινό λογότυπο της Google.

Ποιος ήταν ο Θορ Χέιερνταλ

Γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια, στις 6 Οκτωβρίου 1914 στο Λάρβικ της Νορβηγία. Συνδύασε τον επιστημονικό του νου, με το ανήσυχο και καλλιτεχνικό του πνεύμα και υπήρξε από τους πρωτοπόρους της πειραματικής αρχαιολογίας. Κατασκεύασε πολλά πιστά αντίγραφα αρχαίων σκαφών. Και δεν αρκέστηκε στην κατασκευή. Τα χρησιμοποίησε για να ταξιδέψει σε τεράστια ταξίδια, θέλοντας να αποδείξει τη δυνατότητα που είχαν αρχαίοι λαοί να ταξιδέψουν σε τόσο μεγάλες αποστάσεις.

Πιο γνωστός έγινε ίσως για την κατασκευή "Κον Τίκι", μια μικρή σχεδία με πανιά. Με αυτό το υποτυπώδες πλοιάριο, ο Χέιερνταλ ταξίδεψε 4.300 μίλια από το Περού μέχρι και τα νησιά Τουαμότου.

Μετά την επιτυχία της αποστολής Κον Τίκι, ο Χέιερνταλ χρηματοδότησε και οδήγησε Νορβηγική αρχαιολογική αποστολή στα νησιά Γκαλαπάγκος. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα φλάουτο των Ίνκας και πολλά κεραμικά εποχής προ-Ίνκας, επιβεβαίωσαν ότι είχαν πραγματοποιηθεί πολλές προκολομβιανές επισκέψεις στο νησί και ότι η μόνιμη εγκατάσταση δεν ήταν δυνατή λόγω μη ύπαρξης νερού.

Για τη συνεισφορά του στην επιστήμη τιμήθηκε από πολλές Ακαδημίες, Πανεπιστήμια και Διεθνείς Οργανισμούς παγκοσμίως.