Ο Λέων Τολστόι γίνεται 186 ετών στο… Doodle της Google!

Ο άνθρωπος μοιάζει με κλάσμα όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικός εαυτός του και ο παρονομαστής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής, τόσο μικρότερη η αξία του κλάσματος. Και όσο ο παρανομαστής διογκώνεται προς το άπειρο, τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν.

Λέων Τολστόι

 

Τα 186 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα, Λέοντα Τολστόι τιμά με το σημερινό της doodle η μηχανή αναζήτησης Google.

Γεννημένος στις 9 Σεπτεμβρίου του 1828, στη Γιάσναγια Πολιάνα, εγκατέλειψε το μέρος αυτό το 1844 και ως το 1847 σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Καζάν.

Πολέμησε στον πόλεμο της Κριμαίας ως αξιωματικός του πυροβολικού, μια εμπειρία που επηρέασε το έργο του και ενίσχυσε το αντιμιλιταριστικό του πνεύμα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1850 επέστρεψε στην Γιάσναγια Πολλιάννα, ίδρυσε σχολείο αλλά και το περιοδικό «Γιάσναγια Πολλιάννα». Προηγουμένως ταξίδεψε στη Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία και Γερμανία.

Η γυναίκα του, Σοφία Αντρέγιεβνα Μπερς, υπήρξε η κορυφαία μορφή της ζωής του καθώς εκτός από σύζυγος στάθηκε υποστηρικτής αλλά και συνεργάτης του ως το τέλος παρά την έντονη ερωτική αντιζηλία που κατά καιρούς εκδηλώθηκε μεταξύ τους.

Η ιδιότυπη θρησκευτικότητα του διαπνέει όλα του τα κείμενα αλλά ήταν και αυτή που του στοίχισε την αποπομπή από τους κόλπους της ρωσικής εκκλησίας το 1901.

Σε όλη του τη ζωή, ο Τολστόι προσπάθησε να βρει το αληθινό νόημα της θρησκείας ενώ πίστευε ότι ο άνθρωπος δεν επιτρέπεται να ζει υπηρετώντας την κατώτερη ζωώδη φύση του αλλά το αγαθό. Σκιαγράφησε με απαράμιλλο τρόπο (ισάξιο για κάποιους με αυτόν της νέας τότε επιστήμης, της ψυχανάλυσης) αλλά και τις κοινωνικές διελκυστίνδες της κοινωνίας της εποχής του.

Γεμάτος θρησκευτική έξαρση και δεμένος με τα προβλήματα της εποχής του, προσπάθησε να βρει γιατί υποφέρουν οι άνθρωποι και προσπάθησε να απελευθερώσει τον άνθρωπο και να αποκαταστήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το έργο του είχε τεράστια σημασία και άσκησε γόνιμη επίδραση στη ρωσική και στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Έφυγε από τη ζωή το 1910 από πνευμονία, στην περιοχή Αστάποβο, σε ηλικία 82 ετών.

Με πληροφορίες από τη Wikipedia