Αφιερωμένο στη γέννηση του Διονύσιου Σολωμού το doodle της Google

216 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού.

Ο Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1798 στη Ζάκυνθο και πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου 1857.

Από το έργο του Ύμνος Εις Την Ελευθερία, οι δυο πρώτες στροφές έγιναν ο εθνικός ύμνος των Ελλήνων.

Η εικόνα του λογότυπου της doodle της Google, παραπέμπει στο αφηγηματικό ποίημα του Σολωμού "Ο Κρητικός". Το ποίημα αναπτύσσεται σε 5 μέρη και γράφτηκε την περίοδο 1833-1834. Ποίημα της ωριμότητας του ποιητή, που συνδυάζει το επικό, το δραματικό και το λυρικό στοιχείο. Θεωρείται, σύμφωνα και με τον Λίνο Πολίτη, "σταθμός στην ποιητική πορεία του Σολωμού, το πρώτο από τα μεγάλα έργα της εντελώς ώριμης περιόδου του".

Πρώτη φορά το ποιητικό αυτό έργο εκδόθηκε από τον Ιάκωβο Πολυλά το 1859 (έκδοση των Ευρισκομένων). Οι στίχοι είναι ιαμβικοί δεκαπεντασύλλαβοι με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία, όπως ακριβώς οι στίχοι του Ερωτόκριτου, ενώ επίσης παρατηρείται τομή στην 8η συλλαβή κάθε στίχου, χωρίζοντας τους σε δύο ημιστίχια.

Το ποίημα πραγματεύεται την περιπέτεια ενός ναυαγού (που δεν έχει κάποιο όνομα) από την Κρήτη, απ' όπου έχει αναγκασθεί να φύγει ύστερα από την καταστολή της επανάστασης και τις διώξεις των Τούρκων το 1823-1824. Το πλοίο βυθίζεται και ο Κρητικός βρίσκεται στη θάλασσα, προσπαθώντας μάλιστα να σώσει την αγαπημένη του από τα άγρια κύματα, την οποία και κρατά στο ένα του χέρι. Από εκείνο το σημείο ξεκινάει η αφήγηση με την τεχνική in medias res, απ' το μέσο δηλαδή της υπόθεσης.