Ασύρματο δίκτυο σε 16 γειτονιές της Αθήνας από το δήμο

Το "Έργο Αθήνα", το πακέτο κοινοτικής χρηματοδότησης των 120 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε ο δήμος Αθηναίων, θα χρηματοδοτήσει την ευρυζωνικότητά του.

Ο δήμος Αθηναίων, με στόχο να υποστηριχθούν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, οι κοινωφελείς οργανισμοί και οι δημοτικές υπηρεσίες, δημιουργεί σε 16 πολυσύχναστους χώρους του, σε 16 γειτονιές του δήμου, ευρυζωνικές υποδομές ασύρματου δικτύου (wi-fi hot-spots), στο πλαίσιο της "Έξυπνης Πόλης" (smart city).

Η δημόσια διαβούλευση για το συγκεκριμένο έργο ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης (ασύρματο internet) ολοκληρώθηκε και πλέον βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης.

Στόχος είναι η δωρεάν χρήση των δημοτικών υποδομών να δώσει διέξοδο στον ψηφιακό αποκλεισμό.

Ενδεικτικά αναφέρεται η χρήση υπηρεσιών VoIP, τηλε-εκπαίδευσης και η παροχή κρίσιμων πληροφοριών για κοινωνικά θέματα, όπως οι δημοτικές υπηρεσίες αλληλοβοήθειας, υγείας, καθώς και άλλες υπηρεσίες.

Η ασύρματη υποδομή διαμορφώνει μια νέα κουλτούρα στην ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση του πολίτη, αφού "ενοποιεί" δημοτικά κτίρια και υπηρεσίες και εξυπηρετεί στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπαλλήλων του δήμου.

Το σχέδιο της "έξυπνης πόλης" στο δήμο Αθηναίων θα επιτρέψει στους τουρίστες και στους επισκέπτες της Αθήνας να επικοινωνούν και να ενημερώνονται άμεσα και με εύκολο τρόπο για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Με την τεχνική της push πληροφόρησης και την αναγνώριση της θέσης της έξυπνης συσκευής διανοίγεται ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών, όπως διαχείριση εκτάκτων συμβάντων, η ενημέρωση των επισκεπτών για τα δημοτικά δρώμενα και για εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Αθηναίων συγκαταλέγεται στους 23 δήμους που απέστειλαν στο υπουργείο Υποδομών την υπόδειξη σημείων πρόσβασης προκειμένου να ενταχθούν στο εθνικό σχέδιο για τη δημόσια παροχή πρόσβασης σε δωρεάν wi-fi.