Δεκάχρονο σήμερα το Facebook

Ακούστηκε πρόσφατα πως ήρθε και θα περάσει, έτσι σαν γρίπη, σαν επιδημία. Μπορεί...

Για την ώρα το Facebook είναι ακόμη εδώ και μετρά περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες.

Ο δημιουργός του, ο 30χρονος σήμερα Μαρκ Ζούκεμπεργκ σκαρφίστηκε την ιδέα αυτή ενόσω ήταν ακόμη φοιτητής. Όταν το 2004 παρουσίασε την υλοποιημένη ιδέα του στον κόσμο σίγουρα δεν φανταζόταν την επιτυχία που θα είχε!

Είναι πλέον η πιο διάσημη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης και ανήμερα των 10ων γενεθλίων του μετρά 1δισεκατομμύριο 23 εκατομμύρια χρήστες.

To Facebook δημιουργήθηκε αρχικά ως ένα ενδοπανεπιστημιακό εργαλείο για την επικοινωνία των φοιτητών της Μασαχουσέτης. Μετά την απήχηση που γνώρισε, ο Ζούκερμπεργκ άνοιξε την πρόσβαση και σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια. Πολύ σύντομα έγινε τόσο διάσημο που διατέθηκε στο ευρύ κοινό.

Ο Mr Facebook, Mark Zuckerberg

To Facebook έκανε τον "πατέρα" του το 19ο πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο.

O Ζούκεμπεργκ με τον Ντ. Μόσκοβιτς

Ο Αμερικανός προγραμματιστής και επιχειρηματίας έφτιαξε το Facebook μαζί με τους Ντάστιν Μόσκοβιτς, Εντουάρντο Σέβεριν και Κρις Χιούζ, συμφοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Είναι δισεκατομμυριούχος, καθώς κατέχει το 24% των μετοχών του Facebook.

Το 2010 αναδείχτηκε Πρόσωπο της Χρονιάς από το περιοδικό Time.

Γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1984 στο Ουάιτ Πλέινς της Νέας Υόρκης. Αν και Εβραϊκής καταγωγής, ο ίδιος δηλώνει άθεος. Άρχισε να προγραμματίζει ενώ ήταν στο Γυμνάσιο. Τον προσέγγισαν μεγάλες εταιρίες όπως η Microsoft και η AOL, ωστόσο ο ίδιος επέλεξε να σπουδάσει στο Χάρβαρντ. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ίδρυσε το Facebook στις 4 Φεβρουαρίου 2004 και προοριζόταν αρχικά για χρήση μόνο από φοιτητές του Χάρβαρντ. Ύστερα μετακόμισε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, όπου βρίσκονται σήμερα τα γραφεία του Facebook. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι ένας από τους νεαρότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο. Στις 21 Ιουλίου 2010, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των χρηστών του Facebook ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια.

Μια μίνι ιστορία του Facebook

Ιανουάριος 2004: Ο Mark Zuckerberg ξεκινά να δουλεύει πάνω στο thefacebook.com

Φεβρουάριος 2004: Η ιστοσελίδα ανεβαίνει για πρώτη φορά στο διαδίκτυο από το δωμάτιο του Zuckerberg στην εστία στο Χάρβαρντ. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του Dustin Moskovitz, Chris Hughes, Andrew McCollum και Eduardo Saverin στέλνουν μέιλ σε 300 φίλους τους με τη νέα δημιουργία και το σάιτ απογειώνεται.

Ιούνιος 2004: Το Facebook επεκτείνεται στα Stanford, Columbia και Yale

Οκτώβριος 2005: Ο δημιουργός του Napster, Sean Parker, επενδύει στο Facebook και λέει στο Zuckerberg να αλλάξει τη διαδικτυακή διεύθυνση της σελίδας σε facebook.com

Σεπτέμβριος 2006: Πλέον μπορεί όποιος θέλει να γραφτεί στο Facebook

Φεβρουάριος 2009: Προστίθεται το κουμπί Like

Αύγουστος 2010: Νέες ρυθμίσεις επιτρέπουν στους χρήστες να δημοσιεύουν το πού βρίσκονται κάθε στιγμή.

Απρίλιος 2012: Το Facebook αγοράζει Instagram προς 1 δισ. δολάρια

Μάιος 2012: Το Facebook μπαίνει στο χρηματιστήριο

Οκτώβριος 2013: Το Facebook φτάνει τους 1 δισ. χρήστες

Φεβρουάριος 2014: Στα 10 γενέθλια του το Facebook έχει 1,23 δισ. χρήστες.