Ο DotCom αποκαλύπτει το νέο «Mega»

Σε συνέντευξη του στο Wired, ο ιδρυτής του Megaupload Kim Schmitz ή DotCom, αποκάλυψε αρκετά στοιχεία για την μορφή της νέας υπηρεσία του. Το ανανεωμένο Megaupload θα ονομάζεται «Mega» και θα λειτουργεί λίγο διαφορετικά από πριν, επιτρέποντας στους χρήστες να «ανεβάζουν», να αποθηκεύουν και να μοιράζονται τα αρχεία τους με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ίσως το κυριότερο χαρακτηριστικό του Mega είναι η προστασία που θα παρέχει. Οι χρήστες του θα μπορούν να κωδικοποιούν τα αρχεία τους μέσω αλγόριθμων κρυπτογράφησης «AES», με προσωπικό «κλειδί» για κάθε χρήστη έτσι ώστε να μην διακινδυνεύουν τα αρχεία τους ακόμα και μετά από έφοδο της αστυνομίας ή από εισβολή κάποιου hacker. Ο μόνος που θα μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία θα είναι ο χρήστης που τα ανέβασε.

«Εάν χαθούν οι servers, εάν η κυβέρνηση εισβάλλει στο data center, εάν κάποιος κάνει hack ή κλέψει αρχεία, δεν θα βρει τίποτε. Οτιδήποτε ανεβαίνει στην ιστοσελίδα θα παραμείνει «κλειστό» και προσωπικό» εξηγεί ο DotCom.

Το Wired αναφέρει ακόμα πως το Mega δεν θα μπορεί να γνωρίζει ή να είναι υπεύθυνη για τα αρχεία που ανεβάζουν οι χρήστες, έτσι ώστε να «θωρακιστεί» νομικά η νέα υπηρεσία. Παρόλα αυτά, ο DotCom τονίζει πως το Mega δεν είναι «ένα τεράστιο μεσαίο δάκτυλο στο Hollywood και το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Θα υπάρχουν κανόνες οι οποίοι θα επιτρέπουν σε κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να στέλνουν ειδοποιήσεις με τις οποίες θα ζητούν την αφαίρεση παράνομων αρχείων. Κάποιες εταιρείες επίσης, όπως δισκογραφικές ή κινηματογραφικά στούντιο θα έχουν την δυνατότητα να αφαιρούν οι ίδιες αρχεία που παραβιάζουν τα δικαιώματα τους.

«Αυτή τη φορά, για να το κάνουν αυτό, θα πρέπει προηγουμένως να αποδεχτούν τον όρο πως δεν θα μας μηνύσουν ή θα μας θεωρήσουν υπεύθυνους για τις ενέργειες των χρηστών μας» τονίζει ο ιδρυτής του MegaUpload. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει η νέα υπηρεσία να προστατευτεί νομικά.