Selfie: Η λέξη της χρονιάς!

Λέξη της χρονιάς αναδείχθηκε σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης η λέξη "Selfie" που χρησιμοποιείται για να δηλώσει το αυτοπορτραίτο που έχει τραβηχτεί μέσω smartphone ή webcam. Η απόφαση βασίστηκε στο ότι αυξήθηκε κατά... 17.000% η χρήση της σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, όπως αναφέρει το Reuters.

Η λέξη επιλέχθηκε "αφού κέρδισε το momentum στον αγγλόφωνο κόσμο το 2013 καθώς εξελίχθηκε από τον κόσμο των social media σε μια κοινόχρηστη συντόμευση για την αυτο-φωτογραφία", τονίζεται.

Η λέξη "Selfie" νίκησε τη λέξη "twerk" που επίσης έγινε πολύ γνωστή τη χρονιά που κλείνει, περιγράφοντας το προκλητικό κούνημα των... οπισθίων.  

Προκειμένου να αναδειχθεί η λέξη της χρονιάς, το ειδικό "ψαχτήρι" του Oxford Dictionaries συλλέγει περίπου 150.000.000 αγγλικές λέξεις κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λέξη selfie παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο στη χρήση της το τρέχον έτος.

Από πού προέρχεται η λέξη selfie ;

Η λέξη έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της σε ένα ποστ που αναρτήθηκε φόρουμ από την Αυστραλία το 2002. Το ποστ έγραφε "Um, drunk at a mates 21st, I tripped ofer [sic] and landed lip first (with front teeth coming a very close second) on a set of steps. I had a hole about 1cm long right through my bottom lip. And sorry about the focus, it was a selfie."

Έκτοτε έχουν "κυκλοφορήσει", κυρίως στο διαδίκτυο και άλλες λέξεις με την ίδια ρίζα όπως:

helfie (από τα hairstyle και self), belfie (από τα bum - αλήτης και selfie), welfie (workout και selfie), drelfie (drunken και selfie).

Selfie VS olinguito σημειώσατε... 1-0

Μάλιστα η λέξη αυτή που έχει κατακτήσει το διαδίκτυο επισκίασε ακόμη και τη λέξη olinguito που συνδέεται με την πιο σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη της χρονιάς, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Το olinguito είναι ένα μικρόσωμο, σαρκοβόρο θηλαστικό που ανακαλύφθηκε στα δάση της Κολομβίας και του Εκουαδόρ φέτος.

Πρόκειται για το πρώτο σαρκοβόρο θηλαστικό που ανακαλύπτεται στο δυτικό ημισφαίριο εδώ και 35 χρόνια, ωστόσο... άλλες οι βουλαί των πανίσχυρων πλέον social media!