Η Google απειλεί να μποϋκοτάρει ιστοσελίδες της Γαλλίας

Η Google φαίνεται πως σκοπεύει να αποκλείσει τις Γαλλικές ενημερωτικές ιστοσελίδες από την μηχανή αναζήτησης της, εάν η χώρα προχωρήσει σχέδιο νόμου που θα απαιτεί από όλες τις μηχανές αναζήτησης να πληρώνουν για την αναδημοσίευση τμημάτων ειδήσεων.

Σύμφωνα με επιστολή που έλαβε το πρακτορείο AFP, η εταιρεία δήλωσε πως «δεν μπορεί να δεχτεί» τον νόμο και πως «ως εκ τούτου (η Google) δεν θα υποχρεούται να παρέχει αναφορές σε Γαλλικές ιστοσελίδες». Επιπλέον είπε πως θα «ανακατεθύνει τέσσερα δισεκατομμύρια «κλικ» ανά μήνα προς τις υπόλοιπες σελίδες του διαδικτύου» και υποστήριξε πως η εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου θα «απειλήσει την ύπαρξη της».

Το πρόβλημα για την γαλλική κυβέρνηση είναι ο τρόπος που η Google αλλά και οι υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης εμφανίζουν τον τίτλου και τις πρώτες προτάσεις ενός άρθρου στα αποτελέσματα αναζήτησης της.

Αρκετοί υποστηρίζουν πως αυτά αρκούν για πολλούς αναγνώστες, οι οποίοι δεν ανοίγουν τις ιστοσελίδες και απλά διαβάζουν της πληροφορίες που θέλουν στα αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο στερούν έσοδα από διαφημίσεις από τις αντίστοιχες ιστοσελίδες.

Αν και ο νόμος δεν έχει ακόμα περάσει, δεν είναι γνωστό αν η Google σκέφτεται σοβαρά να πραγματοποιήσει τις απειλές της ή αν προσπαθεί απλά να πιέσει για την μη εφαρμογή του.