Το 404 και το fail οι δημοφιλέστερες λέξεις του 2013

Κάθε χρόνο το Global Language Monitor ανακηρύσσει την πιο δημοφιλή (αγγλόφωνη) λέξη της χρονιάς. Το 2009 ήταν μακράν η λέξη "Ομπάμα", καθότι ορκίστηκε για πρώτη φορά και ήταν ο πρώτος Αφρικανοαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία. Το 2011 ήταν η λέξη "occupy" με το κίνημα των Αγανακτισμένων να σαρώνει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Φέτος; Φέτος είναι οι γνωστές λέξεις που βλέπουμε όλοι όταν βραχυκυκλώνει το ίντερνετ "404" "fail". Τη λίστα συμπληρώνουν οι λέξεις “Hashtag” από το Twitter καθώς και η λέξη-αναζήτηση “@pontifex“ (λόγω του Πάπα Φραγκίσκου που ανέλαβε καθήκοντα) και η λέξη “optic” επίσης από το διαδίκτυο.

Η λίστα του Global Language Monitor καταρτίζεται βάσει των αναζητήσεων και των αναρτήσεων στο διαδίκτυο καθώς και τα έντυπα μέσα ενημέρωσης.

Μερικές ακόμη διάσημες λέξεις, που δείχνουν ότι μάλλον περνάμε δύσκολες εποχές είναι: “surveillance” (εποπτεία), “deficit” (έλλειμμα), “deadlock” (αδιέξοδο) και “stalemate” (τέλμα-αδιέξοδο), “Toxic politics” (τοξική πολιτική), “federal shutdown” (λουκέτο στις ΗΠΑ) και “global warming/climate change” (υπερθέρμανση/κλιματική αλλαγή).