Η Άννα Φρόυντ στο doodle της Google

Στην αγαπημένη (αν και όχι ρητά ομολογημένο από τον ίδιο) κόρη του Σίγκμουντ Φρόυντ, Άννα, είναι το σημερινό λογότυπο της Google.

Η Άννα Φρόυντ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1895 στην Αυστρία.

Ήταν το έκτο παιδί του Σίγκμουντ Φρόυντ και της πολυαγαπημένης συζύγου του, Μάρθα Μπέρνεϊς.

Η Άννα ήταν από εκείνα τα παιδιά που δεν ξέρεις αν ο πατέρας τους επισκίασε το μέλλον τους (πώς θα μπορούσε ποτέ να ξεπεράσει το στάτους ενός τόσο ισχυρού άνδρα όσο ο Φρόυντ) ή αν χωρίς αυτόν δεν θα είχαν πάρει το δρόμο που ανέδειξε τις ικανότητες τους.

Η ίδια ομολογούσε πως λίγα της πρόσφερε το σχολείο αλλά τα περισσότερα τα έμαθε στο πλευρό του πατέρα της αλλά και των φίλων και των ασθενών του.

Από πολύ μικρή ηλικία γνώριζε εβραϊκά, γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Μόλις στα 15 της άρχισε να μελετά και να κατανοεί το έργο του πατέρα της.

Η Άννα Φρόυντ μαζί με τη Μέλανι Κλέιν θεωρούνται ηγέτιδες μορφές της ψυχαναλυτικής παιδικής ψυχολογίας. Στο έργο της τόνισε τη σημασία του "εγώ" και τη δυνατότητά του να εκπαιδευτεί κοινωνικά.

Άρχισε την ψυχαναλυτική πρακτική των παιδιών το 1923 στη Βιέννη. Κατά την παραμονή της εκεί είχε μια βαθιά επιρροή από τον Έρικ Έρικσον.

To 1938 μπήκε στο στόχαστρο της Γκεστάπο και μαζί με τον πατέρα της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αυστρία και να βρουν καταφύγιο στην Μεγάλη Βρετανία όπου εκεί εργάστηκε σε κέντρο φιλοξενίας άστεγων παιδιών μελετώντας την ανάπτυξή τους.