Transformers μεταμορφωθείτε! Ρομπότ – κύβοι αλλάζουν σχήμα

Θυμάστε την παιδική σειρά (και ταινία) Τransformers; Τα ρομπότ που από ανδρείκελα γίνονταν οχήματα και τούμπαλιν; 

Ε, ομάδα επιστημόνων στο Εργαστήριο Υπολογιστών, Επιστήμης και Τεχνητής Νοημοσύνης του πανεπιστημίου MIT δημιούργησε και μας παρουσιάζει τα πραγματικά transformers: ρομπότ σε σχήμα κύβων, τα οποία χοροπηδούν και αλλάζουν σχήματα. Το όνομά τους είναι M-Blocks.

Για την κίνησή τους δεν απαιτείται παροχή ρεύματος ή η σύνδεση σε κάποια άλλο μηχάνημα. Αντίθετα, τα ίδια τα κουτιά-ρομπότ περιέχουν μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να κινούνται. Μάλιστα, μένουν ενωμένα μεταξύ τους αξιοποιώντας τους ενσωματώμενους μαγνήτες τους.

Οι ερευνητές του ΜΙΤ θεωρούν ότι μελλοντικά αντίστοιχες ομάδες από ρομπότ-κύβους, μπορούν να "δημιουργούν" και να επιδιορθώνουν γέφυρες ή κτίρια.

"Θέλουμε να πετύχουμε να έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ρομπότ-κύβους διασκορπισμένους τυχαία στο πάτωμα, αλλά ικανούς να εντοπίσει ο ένας τον άλλον, προκειμένου να ενωθούν και να μετατραπούν σε μια καρέκλα ή σε μια σκάλα" αναφέρει ο Τζον Ρομανίσιν, ένας από τους ερευνητές του ΜΙΤ, που συμμετέχει στο πρόζεκτ.

Τα M-Blocks δέχονται εντολές wireless από υπολογιστή, αλλά μελλοντικά οι επιστήμονες στοχεύουν να ενσωματώνουν αλγόριθμους στην ηλεκτρονική μνήμη των ρομπότ, καθιστώντας τα αυτόνομα.