Ξεκλειδώστε το κινητό με τους χτύπους της καρδιάς σας

Το Heart ID αναπτύσσεται από την εταιρεία Bionym και σύντομα αναμένεται να δοκιμαστεί η χρήση του σε κινητά τηλέφωνα ή tablets. Έχει την δυνατότητα να αναγνωρίζει τον χρήστη από τους καρδιακούς τους παλμούς, πράγμα που σημαίνει πως σημαίνει πως οι μη-εξουσιοδοτημένοι χρήστες δεν θα έχουν πρόσβαση στην συσκευή ενώ, θεωρητικά τουλάχιστον, θα είναι αδύνατο ακόμα και για hackers να την ξεκλειδώσουν.

Το σύστημα δεν περιορίζεται μόνο στην μέτρηση των παλμών, αλλά και στην μορφή τους. Η Φωτεινή Αγραφιώτη, μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εξηγεί πως «τα βιομετρικά στοιχεία ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος μπορούν να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους από τον καρδιακό τους παλμό. Όχι μόνο από τον ρυθμό που χτυπάει η καρδιά τους αλλά από την πραγματική μορφή των παλμών τους».

Όπως συμβαίνει με τα δακτυλικά αποτυπώματα, η μορφή των καρδιακών παλμών κάθε ατόμου είναι μοναδική ενώ δεν επηρεάζεται από παράγοντες που μειώνουν ή αυξάνουν τους χτύπους της καρδιάς μας όπως το άγχος.

Ήδη πάντως υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να μετρήσουν τον καρδιακό μας ρυθμό από τα δάκτυλα μας χρησιμοποιώντας τον φακό της συσκευής, όπως το Instant Heart Rate για Android και iOS. Αυτό ίσως σημαίνει πως η κυκλοφορία μιας ανάλογης εφαρμογής για το κλείδωμα και ξεκλείδωμα της συσκευής από τον καρδιακό μας παλμό είναι απλά θέμα σωστού προγραμματισμού.