Η μάσκα που σας επιτρέπει να δανείζετε το πρόσωπό σας!

Η μάσκα που σας επιτρέπει να δανείζετε το πρόσωπό σας!

Η έννοια της τηλεπαρουσίας περνά σε άλλο… level

Θέλετε να πάτε κάπου αλλά δεν προλαβαίνετε; Δεν θέλετε να πάτε κάπου αλλά δεν μπορείτε να αποφύγετε αυτή την υποχρέωση; Η μάσκα-οθόνη «χαμαιλέων» με την ονομασία ChameleonMask μπορεί να σας λύσει τα… χέρια. Γιατί με τη μάσκα αυτή, μπορείτε να δανείσετε σε κάποιον το πρόσωπό σας ώστε -δωρεάν ή αντί αμοιβής- να βρεθεί αυτός στη θέση σας και να σας εκ-προσωπήσει κυριολεκτικά!

Η ChameleonMask προβάλλει το πρόσωπο σας, ενώ παράλληλα μεταδίδει και τη φωνή σας, ανεβάζοντας την έννοια της τηλεπαρουσίας (telepresence) σε άλλο level!

Ο Ιάπωνας δημιουργός της μάσκας Τζουν Ρεκιμότο, συνεργάτης της Sony Computer Science Laboratories, παρουσίασε την καινοτομία την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο EmTech του αμερικανικού τεχνολογικού περιοδικού MIT Technology Review στη Σιγκαπούρη.

Όπως είπε, φαντάζεται ότι η μάσκα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας υπηρεσίας «ανθρώπινης Uber», αν και στην πραγματικότητα είναι κάτι περισσότερο, αφού δεν πληρώνεις κάποιον για να σε μεταφέρει απλώς κάπου, αλλά για να ζήσει τη ζωή σου στη θέση σου. Ο πελάτης θα προσλαμβάνει έναν άνθρωπο για να περιδιαβαίνει στον κόσμο φορώντας το πρόσωπό του και μεταδίδοντας τη φωνή του.

Ο απομακρυσμένος πελάτης-χρήστης κοιτάζει έναν υπολογιστή-ταμπλέτα που μεταδίδει το πρόσωπο και τη φωνή του στη μάσκα του υποκατάστατου χρήστη. Ο τελευταίος βλέπει στο πίσω μέρος της μάσκας και αυτός το πρόσωπο του πελάτη, καθώς και τις όποιες γραπτές οδηγίες αυτός θα πληκτρολογήσει στο τάμπλετ του.

Παρεμφερείς συσκευές τηλεπαρουσίας έχουν έως τώρα δοκιμασθεί σε ρομπότ, τα οποία, υποκαθιστώντας τον απομακρυσμένο χρήστη, συμμετέχουν αντί αυτού σε συσκέψεις και άλλες εκδηλώσεις. Όμως η ChameleonMask είναι η πρώτη συσκευή του είδους της που χρησιμοποιεί άνθρωπο αντί για ρομπότ ως «παρένθετο» χρήστη.

Όπως είπε ο Ρεκιμότο, οι έως τώρα δοκιμές έχουν δείξει ότι οι ζωντανοί υποκατάστατοι χρήστες με τη μάσκα-οθόνη αντιμετωπίζονται από τους άλλους ανθρώπους, όπως θα έκαναν αν είχαν απέναντί τους το πραγματικό πρόσωπο. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό αν και πότε η μάσκα θα κυκλοφορήσει στην αγορά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...