Άλαν Πάτον: Ο ακτιβιστής που πολέμησε τις φυλετικές διακρίσεις

Άλαν Πάτον: Ο ακτιβιστής που πολέμησε τις φυλετικές διακρίσεις

H Google τιμά σήμερα με doodle τα 115α γενέθλια του Νοτιοαφρικάνου συγγραφέα

Ο συγγραφέας και ακτιβιστής της Νότιας Αφρικής Άλαν Πάτον εισήγαγε τον κόσμο στη ζωή του στην προπαρικανική Νότια Αφρική, χωρίς φόβο να μιλήσει ενάντια στον φυλετικό διαχωρισμό αυτοπροσώπως και μέσω των βιβλίων του, και να διαδώσει τη μη χρήση βίας.

Γεννημένος στην επαρχία Natal (σήμερα KwaZulu-Natal), ο νεαρός Πάτον υποβλήθηκε σε εκτεταμένη σωματική τιμωρία, η οποία οδήγησε στη διαχρονική αντίθεσή του με οποιαδήποτε μορφή αυταρχισμού και σωματικής τιμωρίας. Αργότερα, ως διαχειριστής του Diepkloof Reformatory για νέους μαυροαφρικανούς παραβάτες, ανέπτυξε ένα αμφιλεγόμενο αλλά συμπονετικό σύστημα μεταρρύθμισης που περιλάμβανε ανοιχτούς κοιτώνες, εργάζονταν έξω από τους τοίχους των φυλακών και επισκέψεις στο σπίτι.

H Google τιμά σήμερα με doodle τα 115α γενέθλια του Νοτιοαφρικάνου συγγραφέα και αγωνιστή κατά του Απαρτχάιντ. Ο Άλαν Πάτον έγινε διάσημος με το μυθιστόρημά του «Κλάψε, αγαπημένη χώρα» (1948), το οποίο ευαισθητοποίησε την διεθνή κοινή γνώμη για την τραγωδία των φυλετικών διακρίσεων στην Νότια Αφρική.

Ο Άλαν Πάτον

Γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1903, από πατέρα δημόσιο υπάλληλο. Σπούδασε παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο του Νατάλ και εργάστηκε αρχικά ως δάσκαλος και στην συνέχεια ως διευθυντικό στέλεχος σε αναμορφωτήριο για νεαρούς ιθαγενείς Αφρικανούς, όπου διακρίθηκε για τις πετυχημένες και προοδευτικές του παρεμβάσεις.

Το μυθιστόρημα του Πάτον

Το 1948, ο Πάτον εξέδωσε το μυθιστόρημα « Cry, the Beloved Country» («Κλάψε, αγαπημένη χώρα», ο ελληνικός τίτλος από τις εκδόσεις Λιβάνη) και ακολούθησε το 1953 το μυθιστόρημα « Too Late the Phalarope» («Ήρθε αργά ο φαλαρόποδας»). Και τα δυο αυτά μυθιστορήματα, που τον ανέδειξαν ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Νοτίου Αφρικής με διεθνή απήχηση, διακρίνονται για την ισορροπία, την οικονομία και τον ρυθμό του πεζού λόγου.

Η πολιτική δράση του Πάτον

Ο Πάτον ανέπτυξε πολιτική δράση κατά των φυλετικών διακρίσεων μέσα από τις τάξεις του Φιλελευθέρου Κόμματος, του οποίου διατέλεσε αρχικά αντιπρόεδρος και στην συνέχεια πρόεδρος μέχρι την διάλυσή του το 1968 από την ρατσιστική κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, επειδή δεχόταν ως μέλη του όχι μόνο λευκούς αλλά και ιθαγενείς μαύρους Αφρικανούς. Εξ αιτίας της πολιτικής του δράσης του αφαιρέθηκε το διαβατήριο από το 1960 έως το 1970.

Τα άρθρα και οι ομιλίες του Άλαν Πάτον κυκλοφόρησαν σε δύο τόμους το 1968 και το 1975. Το 1973 δημοσιεύτηκε το τρίτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ah, But Your Land Is Beautiful» («Ω, είναι όμως όμορφος ο τόπος σου»).

Ο Άλαν Πάτον πέθανε στις 12 Απριλίου 1988 στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, σε ηλικία 85 ετών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...