Το Facebook θα μας ενημερώνει όταν κάποιος ανεβάζει δική μας φωτογραφία

Το Facebook θα μας ενημερώνει όταν κάποιος ανεβάζει δική μας φωτογραφία

Το κοινωνικό δίκτυο θα διευρύνει τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου

Το Facebook ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, ώστε να ενημερώνει τους χρήστες του όταν άλλοι αναρτούν σε αυτό δικές τους φωτογραφίες, εφόσον έχουν επιτρέψει στο κοινωνικό δίκτυο να διατηρεί στο αρχείο του μία εικόνα τους για την αναγνώριση.

Όπως διευκρίνισε η εταιρεία, η δυνατότητα αυτή θα είναι προαιρετική, ώστε να μπορεί όποιος το επιθυμεί να προστατεύσει την ιδιωτικότητά του, θεωρώντας ότι πολλοί χρήστες του θα ήθελαν να ενημερώνονται όταν κάποιος αναρτά φωτογραφίες τους χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμη στον Καναδά και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι νόμοι για την ιδιωτικότητα είναι πιο αυστηροί, σύμφωνα με το Facebook, που πάντως ευελπιστεί να φέρει τη δυνατότητα αυτή και σε αυτές τις χώρες στο μέλλον.

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου αποτελεί μέρος του Facebook τουλάχιστον από το 2010, όταν το κοινωνικό δίκτυο άρχισε να δίνει προτάσεις για το ποιον μπορεί να επισημάνει (tag) κανείς σε μία φωτογραφία, μία δυνατότητα που επίσης είναι προαιρετική. Για όσους έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής, το Facebook δημιουργεί ένα «υπόδειγμα» του προσώπου τους, αναλύοντας τα pixels από τις φωτογραφίες στις οποίες έχουν ήδη επισημανθεί, και στη συνέχεια συγκρίνει τις νέες φωτογραφίες που αναρτώνται με αυτά τα υποδείγματα. Αντίθετα, αν κάποιος δεν επιθυμεί το Facebook να διατηρεί υποδείγματα του προσώπου του, το κοινωνικό δίκτυο τα διαγράφει.

Με το νέο feature που ανακοινώθηκε, όσοι έχουν δώσει το δικαίωμα στο Facebook να διατηρεί το υπόδειγμα του προσώπου τους θα λαμβάνουν μία ειδοποίηση κάθε φορά που μία δική τους φωτογραφία αναρτάται στο κοινωνικό δίκτυο, αλλά μόνο αν είναι φωτογραφία στην οποία έχουν πρόσβαση.

Το Facebook προανήγγειλε επίσης ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να ειδοποιεί τους χρήστες όταν κάποιος άλλος χρήστης χρησιμοποιεί δική τους φωτογραφία ως φωτογραφία προφίλ, ελπίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα ψεύτικα προφίλ, αλλά και στο λογισμικό του που περιγράφει φωτογραφίες με λέξεις για ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης, ώστε να καταλαβαίνουν ποιος απεικονίζεται σε μία φωτογραφία.