Πέρασαν 25 χρόνια από το πρώτο sms

Πέρασαν 25 χρόνια από το πρώτο sms

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1992 το μήνυμα «Merry Christmas» εμφανίστηκε στην οθόνη ενός κινητού

Το γραπτό μήνυμα στο κινητό έγινε 25 χρονών, όσο και αν δεν του… φαίνεται!

Το πρώτο sms εστάλη στις 3 Δεκεμβρίου του 1992 και περιείχε την ευχή «Καλά Χριστούγεννα».

Για την ακρίβεια, το γραπτό μήνυμα «Merry Christmas» εστάλη  από έναν προσωπικό υπολογιστή σε ένα κινητό τηλέφωνο Νokia στο δίκτυο GSM της Vodafone στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αποστολέας ήταν ο  Neil Papworth, ένας 22χρονος Καναδός μηχανικός σε εταιρία τηλεπικοινωνιών, και παραλήπτης ήταν Richard Jarvis.

Ιστορία του SMS

To SMS δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 από εναν Φινλανδό μηχανικό, τον Matti Makkonen.  Η ιδέα προέκυψε το 1984 κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας που είχε με συναδέλφους σε μια πιτσαρία στην Κοπεγχάγη.

O Makkonen είχε ως στόχο να αναπτύξει ένα πολύ απλό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα και όταν η συσκευή λήψης έχει απενεργοποιηθεί ή ήταν έξω από την περιοχή κάλυψης του. Καθώς κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα συμβεί με τα SMS στο μέλλον, ο Makkonen δεν μπήκε καν στον κόπο να πατεντάρει την εφεύρεσή του

Ωστόσο, το 2008, το περιοδικό Economist αναγνώρισε τον Makkonen ως «πατέρα» του SMS,   τιμώντας τον με το Βραβείο Καινοτομίας για την εφεύρεσή του.