Πώς μπορεί το Facebook να υποκλέψει τις συνομιλίες σας

Πώς μπορεί το Facebook να υποκλέψει τις συνομιλίες σας

Το κοινωνικό δίκτυο το αμφισβητεί

O αντιπρόεδρος των διαφημίσεων στο facebook, Rob Goldman, δήλωσε στο Twitter ότι ο γίγαντας της τεχνολογίας δεν είχε και δεν έχει ποτέ πραγματοποιήσει υποκλοπές συνομιλιών.

Ωστόσο, αυτή η θεωρία συνωμοσίας, ότι το Facebook δηλαδή «ακούει» μέσω του smartphone μας, μας θέτει τρία κρίσιμα ερωτήματα και απαντά σε αυτά:

1. Είναι πιθανόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο;
2. Έχει ενδιαφέρον για τους διαφημιστές;
3. Λειτουργεί;

Όπως συμβαίνει και με άλλες θεωρίες συνωμοσίας, υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για κάθε μια.

Παράδειγμα, το βίντεο που ακολουθεί παρακάτω, υποτίθεται ότι δείχνει ένα iPhone το οποίο έχει εγκατεστημένη την εφαρμογή του Facebook, να ακούει σε λέξεις κλειδιά των κατόχων του και στη συνέχεια να προβάλλει σχετικές διαφημίσεις. Ωστόσο, ο Martinez τα θεωρεί ανοησίες και εξηγεί παρακάτω για ποιόν λόγο.

Μα αυτό είναι αδύνατον

Για να συμβαίνει κάτι τέτοιο, το Facebook θα έπρεπε να καταγράφει ό,τι ακούει από το smartphone σας, ενώ είναι ενεργοποιημένο.

Αυτό ισοδυναμεί με μια διαρκή κλήση από εσάς στο Facebook.

Η μέση voice-over-internet κλήση απαιτεί περίπου 24kbps, που αντιστοιχεί σε 3KBs δεδομένων το δευτερόλεπτο.

Ας υποθέσουμε ότι έχετε το smartphone σας ενεργοποιημένο την μισή μέρα, αυτό αντιστοιχεί σε 130MBs την ημέρα ανά χρήστη.

Αν σκεφθούμε ότι υπάρχουν 150 εκατομμύρια ενεργοί ημερήσιοι χρήστες στις ΗΠΑ, αυτό θα ισοδυναμούσε με 20 petabytes την ημέρα, μόνο στις ΗΠΑ.