Η ΕΕ σφίγγει τον κλοιό για τις αναρτήσεις μίσους στα social media

Η ΕΕ σφίγγει τον κλοιό για τις αναρτήσεις μίσους στα social media

Ένα νέο, πολύ αυστηρό πλαίσιο, ενάντια στις αναρτήσεις μίσους στα social media επεξεργάζονται τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αρμόδιοι υπουργοί έδωσαν το πράσινο φως για ένα νέο, σφιχτό νομοθετικό κλοιό ενάντια στη ρητορική μίσους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και το YouTube της Google.

Η νέα νομοθεσία θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Euractiv. Παράλληλα, οι νομοθέτες της ΕΕ ασκούν πιέσεις στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης να προχωρήσουν σε περισσότερες κινήσεις για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στις πλατφόρμες τους.

Οι προτάσεις δεν θα επικεντρωθούν στα βίντεο live μετάδοσης, όπως για παράδειγμα το Facebook Live, αλλά μόνο σε αυτά που είναι αποθηκευμένα σε κάποια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε στο Euractiv αξιωματούχος της ΕΕ.

Η εξάπλωση της ρητορικής μίσους και των ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αυξήσει τις πιέσεις στις εταιρείες να απομακρύνουν άμεσα τέτοιου είδους περιεχόμενο, ωστόσο πολλοί προειδοποιούν ότι υπερβολικές ενέργειες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία του λόγου.

Παρά το γεγονός ότι τα βίντεο αποτελούν «αναπόσπαστο κομμάτι» των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εντούτοις οι εν λόγω εταιρείες θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή αναρτήσεων που προβάλουν τη ρητορική μίσους, την υποκίνηση μίσους καθώς και περιεχόμενο που δικαιολογεί την τρομοκρατία. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάπτυξη μηχανισμών μέσω των οποίων οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να επισημαίνουν τέτοιου είδους περιεχόμενο.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη τους νέους τρόπους παρακολούθησης βίντεο και να βρούμε την σωστή τομή ώστε να ενθαρρύνουμε τις καινοτόμες υπηρεσίες, να προωθούμε τις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές ταινίες, να προστατεύουμε τα παιδιά και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα τη ρητορική μίσους», δήλωσε πρόσφατα ο 'Αντρους 'Ανσιπ, Αντιπρόεδρος της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...