Το ηλεκτρονικό χάπι που θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση στη θεραπεία της παχυσαρκίας

Το ηλεκτρονικό χάπι που θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση στη θεραπεία της παχυσαρκίας

Στις μελέτες σε ζώα τα χάπια περνούσαν από το πεπτικό σύστημα μέσα σε 4 ή 5 ημέρες

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια μικροσκοπική συσκευή σε μέγεθος χαπιού, που προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού στον ανθρώπινο οργανισμό και μειώνει την πρόσληψη τροφής.

Η συσκευή καταπίνεται πριν το φαγητό και όταν φθάσει στο στομάχι, δονείται κατά την επαφή με το γαστρικό υγρό, διεγείροντας τους υποδοχείς του πνευμονογαστρικού νεύρου και προκαλώντας το αίσθημα κορεσμού. Το χάπι, το οποίο ονομάζεται vibrating ingestible bioelectronic stimulator (VIBE), δοκιμάστηκε σε χοίρους και διαπιστώθηκε, ότι μείωσε την πρόσληψη τροφής κατά 40%. Οι ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital και του ΜΙΤ προτείνουν το χάπι ως έναν ελάχιστα επεμβατικό τρόπο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Όταν οι ερευνητές χορήγησαν το χάπι σε χοίρους 20 λεπτά πριν από το φαγητό, διαπίστωσαν ότι η συσκευή όχι μόνο διέγειρε την απελευθέρωση ορμονών, που σηματοδοτούν τον κορεσμό, αλλά μείωσε και την πρόσληψη τροφής κατά περίπου 40%. «Εκτιμούμε ότι το χάπι Vibes θα πρέπει να λαμβάνεται με σχετικά άδειο στομάχι 20 έως 30 λεπτά πριν από τα αναμενόμενα γεύματα, για να προκαλέσει το επιθυμητό αίσθημα κορεσμού νωρίς στο γεύμα», έγραψε η ομάδα στη μελέτη της, προσθέτοντας ότι όταν παραχθεί σε κλίμακα, το κόστος των χαπιών αναμένεται να κυμαίνεται από μερικά σεντς έως ένα δολάριο.

Το χάπι προσφέρει μια μη επεμβατική, προσωρινή θεραπεία για την απώλεια βάρους. «Η προσέγγιση αυτή προσφέρει μια εναλλακτική και δυνητικά συνεργιστική προσέγγιση σε σχέση με άλλες διαθέσιμες σήμερα θεραπείες», δήλωσε ο Τζιοβάνι Τραβέρσο, αναπληρωτής καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και συγγραφέας της μελέτης.

Η τρέχουσα έκδοση του χαπιού έχει σχεδιαστεί για να δονείται για περίπου 30 λεπτά μετά την άφιξή του στο στομάχι, αλλά οι ερευνητές σχεδιάζουν να διερευνήσουν τη δυνατότητα προσαρμογής του, ώστε να παραμένει στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπου θα μπορούσε να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται ασύρματα, ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου. Στις μελέτες σε ζώα, τα χάπια περνούσαν από το πεπτικό σύστημα μέσα σε τέσσερις ή πέντε ημέρες.

Μια εναλλακτική προσέγγιση

Αυτός ο τύπος χαπιού θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις τρέχουσες προσεγγίσεις για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, λένε οι ερευνητές. Οι μη ιατρικές παρεμβάσεις, όπως η δίαιτα και η άσκηση, δεν αποδίδουν πάντα και πολλές από τις υπάρχουσες ιατρικές παρεμβάσεις είναι αρκετά επεμβατικές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, καθώς και τα γαστρικά μπαλόνια, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Φάρμακα όπως οι αγωνιστές υποδοχεών GLP-1, όπως το Ozempic και το Wegovy, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι αρκετά ακριβά. Σύμφωνα με τους ερευνητές της παρούσας μελέτης, το νέο χάπι θα μπορούσε να κατασκευαστεί με χαμηλό κόστος, ώστε να είναι προσβάσιμο σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. «Για πολλούς πληθυσμούς, ορισμένες από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την παχυσαρκία είναι πολύ ακριβές. Σε κλίμακα, η συσκευή μας θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε αρκετά αποδοτική τιμή», δήλωσαν.

Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να διερευνήσουν τρόπους, για να αυξήσουν την κλίμακα παραγωγής των χαπιών, γεγονός που θα μπορούσε να επιτρέψει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Η εταιρεία πίσω από το Wegovy, η Novo Nordisk, είναι ένας από τους χρηματοδότες της έρευνας για το πρωτοποριακό χάπι. Η εργασία της ομάδας δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances».