Οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι στη Ρωσία φοβούνται την πλήρη αποκοπή από παγκόσμιο δίκτυο ιντερνέτ

Οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι στη Ρωσία φοβούνται την πλήρη αποκοπή από παγκόσμιο δίκτυο ιντερνέτ

Ζήτησαν από τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας να μην επιτρέψουν τον αποκλεισμό του Telegram και YouTube

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» (RSF), διευθυντές και δημοσιογράφοι ρωσικών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης απηύθυναν έκκληση στους επικεφαλής και διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας με την επωνυμία «Μηχανικοί κατά της δικτατορίας», για να μην επιτραπεί η αποσύνδεση του ρωσικού ιντερνέτ από το παγκόσμιο δίκτυο. Την έκκληση τους δημοσίευσε ο ιστότοπος Meduza.

Οι δημοσιογράφοι απευθύνονται στον γενικό διευθυντή της Apple Τιμ Κουκ, τον ιδρυτή της εφαρμογής Telegram Πάβελ Ντούροφ, τον ιδιοκτήτη του Twitter Έλον Μασκ, τον γενικό διευθυντή της πλατφόρμας Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και στα ηγετικά στελέχη των Tube, Google, Microsoft και Linkedin.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή τους, οι ρωσικές αρχές προετοιμάζονται για την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν το 2024 και εν όψει των εκλογών αναμένεται ότι «θα γίνουν πολύ πιο αδιάλλακτες σε οποιεσδήποτε απόψεις που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη άποψη του Κρεμλίνου». Παράλληλα οι δημοσιογράφοι υπενθυμίζουν στην επιστολή τους τις διώξεις εναντίον των δημοσιογράφων που εντάθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τον αποκλεισμό πολλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μέσων ενημέρωσης.

«Μόνο δύο μεγάλες πλατφόρμες προς το παρόν έχουν επιβιώσει εν μέρει από αυτή την εκκαθάριση: το Telegram και το You Tube. Αυτοί είναι οι μοναδικοί χώροι ενημέρωσης, που έχουν στην διάθεση τους οι Ρώσοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι προσπαθούν να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους για τις πραγματικότητες του πολέμου, που διεξάγει εξ ονόματος τους ο Βλαντίμιρ Πούτιν», αναφέρεται στην επιστολή των Ρώσων δημοσιογράφων που εκφράζουν φόβους για το ότι από το φθινόπωρο και αυτές οι πλατφόρμες θα αποκλειστούν, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 140 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ρωσία να γίνουν όμηροι της κρατικής προπαγανδιστικής μηχανής. «Δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια νέα εποχή ψυχρού πολέμου. Είναι αναγκαίο να αποκαταστήσουμε την υπαγωγή των Ρώσων στην πλουραλιστική ενημέρωση και στον υπόλοιπο κόσμο», αναφέρεται στην επιστολή, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Την επιστολή υπογράφουν οι διευθυντές των μέσων ενημέρωσης Meduza, The Bell, Dozd, Mediazona, Republic, Viorstka, Vaznie istorii, Echa και πολλά άλλα ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως επίσης και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις . Την υποστήριξη του προς την πρωτοβουλία εξέφρασε ο βραβευθείς με το νόμπελ ειρήνης Ρώσος δημοσιογράφος και διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta Ντμίτρι Μουράτοφ.

Η επιστολή δημοσιεύθηκε σήμερα, αλλά προς το παρόν δεν υπήρξαν αντιδράσεις εκ μέρος των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.