Η Σελήνη θα αποκτήσει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4G

Η Σελήνη θα αποκτήσει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4G

Θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της αποστολής Artemis 1 της NASA

Η Nokia ανακοίνωσε ότι θα εγκαινιάσει δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4G στη Σελήνη μέσα στο 2023 με την ελπίδα να ενισχυθεί η προσπάθεια για συνεχή ανθρώπινη παρουσία στον δορυφόρο της Γης.

Σύμφωνα με τη φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, τα συστήματα για το δίκτυο αναμένεται να εκτοξευθούν με πύραυλο της SpaceX. Το 4G δίκτυο θα αναπτυχθεί στη σεληνιακή επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα σκάφος προσεδάφισης Nova-C που σχεδιάστηκε από την αμερικανική Intuitive Machines.

Η προσεδάφιση θα γίνει στον κρατήρα Σάκλετον, ο οποίος βρίσκεται κατά μήκος του νότιου άκρου της σελήνης με τη Nokia να αναφέρει ότι η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για να αντέχει στις ακραίες συνθήκες του διαστήματος, όπως σημειώνει το cnbc.com.

Το δίκτυο θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της αποστολής Artemis 1 της NASA, η οποία έχει ως στόχο να στείλει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης, πράγμα που έχει να γίνει από το μακρινό 1972.

Ο στόχος είναι να αποδειχθεί ότι τα επίγεια δίκτυα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες επικοινωνίας για μελλοντικές διαστημικές αποστολές, δήλωσε η Nokia, προσθέτοντας ότι το δίκτυό της θα επιτρέψει στους αστροναύτες να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο βίντεο και τηλεμετρικά δεδομένα πίσω στη Γη.

Συγκεκριμένα η εταιρεία έχει αναφέρει ότι το σεληνιακό της δίκτυο θα «παρέχει κρίσιμες δυνατότητες επικοινωνίας για πολλές διαφορετικές εφαρμογές μετάδοσης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ζωτικών λειτουργιών διοίκησης και ελέγχου, απομακρυσμένου ελέγχου των σεληνιακών ρόβερ, πλοήγησης σε πραγματικό χρόνο και ροή βίντεο υψηλής ευκρίνειας».