Revenge porn: Δωρεάν εργαλείο εντοπίζει και καταργεί υλικό εκδικητικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο – Πώς χρησιμοποιείται

Revenge porn: Δωρεάν εργαλείο εντοπίζει και καταργεί υλικό εκδικητικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο – Πώς χρησιμοποιείται

Οι πλατφόρμες που αποτρέπεται η ανάρτηση των προσωπικών εικόνων/βίντεο είναι των Facebook, Instagram, Bumble, TikTok, OnlyFans και Reddit

Περισσότεροι από 20.000 ενήλικες έχουν χρησιμοποιήσει από τον Δεκέμβριο του 2021 έως σήμερα το εργαλείο StopNCII.org, μια δωρεάν καινοτόμο τεχνολογία η οποία υποστηρίζει τα θύματα μη συναινετικού διαμοιρασμού εικόνας ή βίντεο στον κυβερνοχώρο. Ουσιαστικά αποτελεί μια ουσιαστική προσπάθεια έγκαιρης πρόληψης περιπτώσεων εκδικητικής πορνογραφίας ή άλλης μορφής μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Το StopNCII.org είναι ένα έργο που λειτουργεί η Revenge Porn Helpline από το 2021 και η Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, οι πλατφόρμες στις οποίες αποτρέπεται η ανάρτηση των προσωπικών εικόνων/βίντεο είναι του Facebook, Instagram, Bumble, TikTok, OnlyFans και Reddit.

Σε ό,τι αφορά το πώς λειτουργεί, αυτό που αναφέρεται από το Ελληνικό κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι ότι η καινοτομία του StopNCII.org έγκειται στο γεγονός ότι ο χρήστης δε χρειάζεται να στείλει τις φωτογραφίες ή link από τις φωτογραφίες στον οποιονδήποτε προκειμένου να αφαιρεθούν από τον κυβερνοχώρο. «Μπορεί να δημιουργήσει τη δική του «υπόθεση» (Case) και μέσω της τεχνολογίας hashing που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εργαλείο να αποτρέψει την ανάρτηση συγκεκριμένων προσωπικών εικόνων/βίντεο. Το hashing μιας εικόνας ή ενός βίντεο είναι η διαδικασία όπου με την χρήση ενός αλγορίθμου δημιουργείται ένας μοναδικός κωδικός (το hash) για κάθε εικόνα και βίντεο». Επιπλέον όπως αναφέρεται, ο κωδικός αυτός ουσιαστικά αποτελεί το «ψηφιακό αποτύπωμα» της εικόνας ή του βίντεο, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ. «Στη συνέχεια, το StopNCII.org μοιράζεται το hash αυτό - και όχι τις ίδιες τις εικόνες - με τις συνεργαζόμενες εταιρείες, ώστε να εντοπίσουν και να καταργήσουν από τα συστήματά τους το προσωπικό υλικό. Η διαδικασία είναι απλή και το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε χωρίς να χρειάζεται να διαθέτει ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.