Οι ταχύτητες του ίντερνετ έπεσαν στη Ρωσία λόγω ελλείψεων hardware

Οι ταχύτητες του ίντερνετ έπεσαν στη Ρωσία λόγω ελλείψεων hardware

Αυτό έδειξε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily

Οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας τον Φεβρουάριο, όπως έδειξε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily την οποία παρουσίασε σήμερα, καθώς η αποχώρηση ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού περιόρισε την πρόσβαση που είχαν οι πάροχοι σε υλισμικό (hardware).

Οι μεγαλύτεροι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών MTS και Megafon, αμφισβήτησαν την έρευνα, λέγοντας ότι διαπίστωσαν αυξημένες ταχύτητες τον Φεβρουάριο και οι δύο στη Μόσχα και εκτός της πρωτεύουσας.

Υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και άλλες πηγές του κλάδου τηλεπικοινωνιών είχαν δηλώσει στο Reuters στα τέλη του περασμένου χρόνου ότι η αποχώρηση των κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia και Ericsson ενδέχεται μακροπρόθεσμα να πλήξουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της χώρας και να οδηγήσουν σε επιδείνωση τις επικοινωνίες για τους Ρώσους.

Το κύριο έντυπο του κλάδου τηλεπικοινωνιών, η Telecom Daily, επικαλούμενη στοιχεία που βασίζονται στα «αποτελέσματα δεκάδων χιλιάδων μετρήσεων» που πραγματοποίησαν οι χρήστες του εργαλείου μέτρησης διαδικτυακής ταχύτητας Megabitus, αναφέρει ότι στη Μόσχα βίωσαν μια αύξηση της τάξεως του 32% σε ετήσια βάση στη μέση διαδικτυακή ταχύτητα κινητής τηλεφωνίας, ενώ άλλες περιοχές της χώρας είδαν μια μείωση της τάξεως του 7%.

Η Telecom Daily, η οποία δημοσιεύει ειδήσεις και αναλύσεις για τον κλάδο εδώ και 20 χρόνια, αποδίδει τη μείωση στις ελλείψεις εξοπλισμού και στην τάση των παρόχων κινητής τηλεφωνίας να εγκαταστήσουν νέους βασικούς σταθμούς σε μεγαλύτερες πόλεις, όπου η ζήτηση των υπηρεσιών τους είναι η πιο υψηλή, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αναφέρει επίσης ότι η πτώση στη διαδικτυακή κίνηση της κινητής τηλεφωνίας στη Μόσχα συνέβαλλε στην αύξηση των ταχυτήτων στην πρωτεύουσα.

«Η όποια σύνδεση των προβλημάτων στη Μόσχα ή στην Αγία Πετρούπολη μπορεί να γίνει πηγή σοβαρών προβλημάτων για την εικόνα ενός παρόχου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Telecom Daily Ντενίς Κουσκόφ. «Και, αντίθετα, κανείς δεν θα παρατηρήσει αν η ταχύτητα πέσει κατά 20%-30% σε μια απομακρυσμένη περιοχή».

Η MTS ανέφερε ότι έχει διαπιστώσει αυξημένη κίνηση και αυξημένες ταχύτητες στη διαδικτυακή κινητή τηλεφωνία στις περιφέρειες χωρίς να καταγράψει μείωση.

«Η MTS εργάζεται συνεχώς για την επέκταση της χωρητικότητας του δικτύου και οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών και οι ρυθμιστικές αρχές διεξάγουν διάλογο με στόχο την άρση των διοικητικών εμποδίων και την τόνωση της ανάπτυξης του κλάδου», ανέφερε.

Η ανταγωνίστρια Megafon δήλωσε ότι η μέση ταχύτητα της διαδικτυακής κινητής τηλεφωνίας στο δίκτυό της στις περιοχές εκτός Μόσχας ήταν 14% υψηλότερη τον Φεβρουάριο σε σχέση με πέρυσι, και 18,5% υψηλότερη στην πρωτεύουσα.

Άλλοι μεγάλοι πάροχοι όπως η Tele2 και Beeline, καθώς και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της Ρωσίας, δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα να σχολιάσουν το θέμα.