Πώς το Facebook «αδειάζει» κρυφά την μπαταρία του κινητού

Πώς το Facebook «αδειάζει» κρυφά την μπαταρία του κινητού

Τι καταγγέλλει πρώην επιστήμονας δεδομένων της Meta

Αν έχετε παρατηρήσει ποτέ, ότι η μπαταρία του κινητού σας αδειάζει ασυνήθιστα γρήγορα, ενώ χρησιμοποιείτε την εφαρμογή Facebook ή Messenger, μπορεί να μην πρόκειται για μία απλή σύμπτωση.

Σύμφωνα με έναν πρώην επιστήμονα δεδομένων της Meta, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να «αδειάζει» τις μπαταρίες των χρηστών Android και iPhone, στο πλαίσιο δοκιμών της εφαρμογής. Σε συνέντευξή του στη New York Post, ο George Hayward ισχυρίζεται, ότι απολύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κάποιες συγκεκριμένες δοκιμές για το Messenger.

Η εφαρμογή θα μπορούσε να βλάψει

Πρόκειται για μία μέθοδο, που επιτρέπει στην εταιρεία που παρέχει τεχνολογίες και υπηρεσίες-εφαρμογές που έχει κάποιος εγκατεστημένες στο κινητό, να πραγματοποιούν ελέγχους αυτών των εφαρμογών σχετικά με την ταχύτητα εκτέλεσης τους, τον τρόπο φόρτωσης μια φωτογραφίας, κλπ., χωρίς να γνωρίζει ο κάτοχος του τηλεφώνου, ότι συμβαίνει αυτή η διαδικασία στη συσκευή του. Ο Hayward, ο οποίος κατέθεσε μήνυση στην Meta, αλλά αργότερα την απέσυρε, ανέφερε πως η συγκεκριμένη εφαρμογή «θα μπορούσε να βλάψει κάποιον», εξαντλώντας την μπαταρία του χωρίς προειδοποίηση.

Όπως αναφέρει στη μήνυση του ο Hayward, η τακτική αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους κατόχους κινητών τηλεφώνων, που μπορεί να βρεθούν σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να πρέπει να χρειάζονται το κινητό τους τηλέφωνο, για να επικοινωνήσουν για την παροχή βοήθειας σε αυτούς και να μην μπορέσουν να το κάνουν, επειδή η μπαταρία θα έχει καταναλωθεί από τις αρνητικές δοκιμές. Σημειώνεται πως το Facebook έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό, ότι «αδειάζει» την μπαταρία του iPhone.